Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се правителство на хартиената коалиция

Последен вариант е да има нови избори на 2 юли

Любомир Аламанов
Снимка: Ани Петрова

В програма "Точно днес" разговор с експерта по публични комуникации Любомир Аламанов. Той коментира  резултатите от вота при 81 % обработени протоколи в ЦИК, с 2% преднина на ГЕРБ така: "Новината за мен е, че няма никаква новина! Ситуацията е същата, имаме ИТН, които влизат, след кратка пауза. Може би партиите са повече наострени една срещу друга и съм скептичен за начина, по който ще продължат преговорите."

Аламанов каза още: "ГЕРБ водят, и това означава, че те запазват железния си електорат, който имат. Тяхното водачество не надвишава броя гласове, които спечелиха октомври 2022 г. Те успяха да се мобилизират. Кампанията беше лична на Бойко Борисов и бе силно негативна. Борисов бе изплашен донякъде от нещо, и се опитваше да води кампания на живот и смърт, и само той говореше."

"Т.нар. изчегъртване бе срещу цялата система у нас, система от неработещи институции, след близо 12 години, в които ГЕРБ бе на власт", каза Любомир Аламанов. По думите му за коалицията ПП-ДБ и кампанията им трябва да се каже, че тя бе позитивна и мека

"В този момент със силна инфлация хората не разбраха напълно "Продължаваме промяната и Демократична България", каза експертът. Той очаква тази коалиция да продължи напред, защото техният опонент е силно мобилизиран. 

Аламанов коментира, изказването на Христо Иванов, че трябва да се водят разговори: "Дали това е протегната ръка директно към ГЕРБ ще видим, въпросът е какъв разговор ще се проведе занапред. Има три варианта, първи е този на коалиция на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, но не съм убеден че ще случи такава. Втори вариант е ГЕРБ, в коалиция с ИТН и ДПС, ГЕРБ могат да направят и друго правителство, например с БСП. Последен вариант е избори на 2 юли."

Аламанов заключи, че едва ли този вот ще е показателен за изборите за местна власт, които ще са тази есен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45