Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път може да имаме управляваща опозиция


За пореден път хората у нас предлагат на политиците,  че трябва да направят широка коалиция. За първи път може да имаме управляваща опозиция, защото така двете коалиции взаимно ще се контролират. Прочитът на изборните резултати е на ПР-експерта Нидал Алгафари. Вторият вариант, ако не се случи кабинет между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, са нови избори и да бъдем управлявани от служебни кабинети.

Той подчерта, че хората няма да търпят дълго време това, което се случва в държавата - инфлацията, Шенген, еврото, войната в Украйна, подкрепата за "Възраждане". "В един момент трябва да го направят. Дали ще уврат главите на ПП сега или след нови избори ще видим. На входа на НС пише, че Съединението прави силата", коментира Алгафари и добави, че по голяма част от темите няма сериозни разделителни линии. Очакването на Нидал Алгафари е под силен външен натиск първите две коалиции да направят компромис за правителство върху общи цели. 

Анализът на експерта показва, че лидерът на ГЕРБ е готов на компромис, както и да състави кабинет без ярки политически фигури, като "сега остава другите да не се инатят като магарета на мост". Друг акцент от изборните резултати е, че очакваната от ПП и ДБ широка подкрепа от партии и НПП не се е състояла, защото резултатът им е или равен с този на ГЕРБ, или по- малък. 

Вотът за "Възраждане" говори, че  "това е линията анти-всички, анти-партийна, анти-НАТО, анти-Европа. Обяснението на Нидал Алгафари е, че у нас все още има  една немалка част от хората, които искат да са под закрилата на Русия. По- голямата подкрепа за партията на Костадин Костадинов идва и от една част от левите, които са припознали уж по- патриотично настроение на Костадин Костадинов. 

Завръщането на ИТН в парламента той обяснява със завръщането на симпатизанти, които в предишните избори са се преориентирали към ПП. 

Според него и на този вот БСП е била силно ударена, но и възходът на "Левицата" не се е състоял, въпреки присъствието на "знаменателни фигури на БСП". Влизането в обединението на д-р Цветеслава Гълъбова, която оглави ИК на президента Румен Радев, означава, че той подкрепя "Левицата", а не БСП. Прогнозната на ПР-експерта е, че партията на Корнелия Нинова ще продължи да понася удари. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38

След вота 2 в 1 Скопие поставя във фокуса евроинтеграцията

След вота 2 в 1 за президентски и парламентарни избор в Северна Македония Скопие поставя във фокуса как ще продължи процесът на евроинтеграция. Това коментира Георги Марков, специален пратеник на БНР в Скопие. Той прогнозира, че Християн Мицкоски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ постигна победа на парламентарните избори, вероятно ще търси..

публикувано на 09.05.24 в 15:00