Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ да направи копромис и да подкрепи ПП-ДБ за втори мандат

"Сигурен съм, че ще се намери решение за избора на председател в този парламент. Първият и вторият проявиха отношение към предложението на ПП-ДБ за ротационен председател, което е напълно резонно и не е правилно това, което Борисов каза, че първият по право трябва да получи председателското място. Ако първият беше спечелил изборите с преднина от 10-15%, тогава - да.  Но и в случай, когато ГЕРБ бе печелил сериозна преднина  пред БСП, той предлагаше на Корнелия Нинова да бъде председател на НС. Сега да не се прави на победител, защото тези 2% са в рамките на статистическата грешка." Това заяви Методи Андреев - бивш  народен представител в 38-то и 43-то НС.

По думите му, формула "за отпушване на парламентарната технология" ще бъде намерена, но интересната тема сега е дали депутатите ще успеят да направят Правителство. Два са изходите от ситуацията. Първият е ГЕРБ да формира мнозинство на база на "хартиената" коалиция, още повече че и ИТН имат желание да се включат. 

"Борисов желае коалиция с ПП и ДБ. Те са втори. Ясно са заявили, че в правителство с участие или с мандата на ГЕРБ няма да участват. И тогава Борисов, който иска да работи с тях и е спечелил изборите, трябва да направи големия компромис -  Бойко Борисов не изпълнява своя мандат. ДБ и ПП предлагат експертно правителство, правителство на малцинството и т.н. с ясна програма в няколко точки - еврозона, Шенген, борба с картелната пазарна икономика, правосъдна реформа. И ГЕРБ правят компромиса - подкрепят това правителство, защото като по-голяма спечелила партия, те правят големия компромис. Това евторият вариант за решение - Правителство на малцинството с 5-6 точки програма, която обединява и създава не политически, а тематични мнозинства. Точките минават, гласувани са така, както са предложени от ПП-ДБ, които носят отговорност за тях пред избирателите. Правителството се подкрепя от евроатлантическите сили в Парламента. Програмата приключва, мнозинството се губи и тогава се отива на нови избори. Но е хубаво това да стане след местните избори".

Андреев подчерта, че Борисов е "по-голям, но е и по-виновен", защото е управлявал в продължение на 12 години, но не се е извинил за грешките си.  "Да каже - да, има проблем с моето управление. България затъна в корупционно блато, това е най-корумпираната държава в ЕС. Ако каже това, тогава ще има отпушване и България ще се измъкне от благото."

А компромисът от страна на ПП-ДБ ще бъде те да приемат  подкрепата на Борисов. 

Андреев бе категоричен, че независимо от високия изборен резултат на "Възраждане", които станаха трета политическа сила,  никога няма да могат да спечелят избори. "Това плашило трябва да спре да бъде размахвано от българските полититци и разумните хора го разбират."

Интервюто - звуковия файл: 


По публикацията работи: Веселина Пеева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03