Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не само ГЕРБ, но и ПП-ДБ трудно ще сглоби мнозинство в това НС

Българският парламентаризъм е в трудна ситуация и предстои да видим дали търсените нестандартни ходове ще дадат резултат, каза политологогът проф. Александър Маринов.

"Ситуацията е странна. Парламентът се събира, но не съществува, тъй като без ръководство той на практика се е конституирал", каза Маринов.  Според него изборът на председател на НС няма как да се обвърже с по- сериозни политически или законодателни мерки. 

Но, ако ГЕРБ и ПП- ДБ се споразумеят за законодателна програма, поне може да сме донякъде спокойни, че НС ще успее да приеме ключови закони, сред които и бюджета, допълни Маринов. Той обаче и скептичен за заявката за намиране на конституционно мнозинство за съдебната реформа.

Александър Маринов смята, че не само с ГЕРБ, но и с ПП-ДБ не може лесно да се сглоби мнозинство.

 По думите му ГЕРБ имат и други варианти, но полагат усилия за разбирателство именно с втората партия. Това е продължение на опита им да пробият изолацията, в която бяха в последните две години, така че тече тактическо надиграване.

Поне два златни пръста трабва да има в този парламент и всичко зависи от желанието на партиите да се обвържат. Маринов не  вижда голямо желание да се упровлява, защото трябва да се вземат трудни решения и по- скоро всички демонстрират, че полагат усилия за разбирателство, но на втори и трети план имат  и други калкулации.

Проф. Маринов коментира, че сред хората се натрупва се недоволство, голяма част от тях, не харесват начина, по който се прави политика в България, но е трудно да се каже кога тези количествени изменения ще доведат до качествена промяна на системата.

Избори две в едно е моного лош вариант, най- вече заради местната власт, защото именно тя е в основата на цялата демократична конструкция, каза още политологът.

Интервюто е в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Тази година приключва външният ремонт на Хуманитарната гимназия

"Ремонтът на покрива на Хуманитарната гимназия в Пловдив ще се прави през лятото, каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов.  Ще се ремонтира и таванът на четвъртия етаж на сградата. След това проектът трябва да бъде отчетен пред Министерството на културата и оттам да възстановят част от сумата. "Средствата, които са ни необходии за..

публикувано на 13.05.24 в 09:14

Започна Европейската седмица на общественото здраве

За шеста поредна година ще се проведе Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW), от 13 до 17 май 2024 г. Това е годишна инициатива, организирана и координирана от Европейската асоциация за обществено здраве (ЕEUPHA). Тя  има за цел да повиши осведомеността за общественото здраве и да насърчи сътрудничеството между обществената здравна..

публикувано на 13.05.24 в 08:59

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09