Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Плът и Крафт" с номинация за български роман на годината

| обновено на 17.04.23 в 09:52

Жури обяви шест номинации за български роман на годината 2023, съобщиха от Министерството на културата. Наградата в конкурса за български роман на годината, организиран от Националния дарителски фонд „13 века България“ (НДФ), ще бъде връчена на 11 май от 17:30 ч. в зала „Проф. Васил Геров“ в сградата на Централно управление на Фонда. През тази година в конкурса взеха участие 28 романа, издадени през 2022 г. Журито, чиито имена ще се запазят в тайна до деня на връчване на наградата, определи номинираните 6 творби и техните автори. Това са романите:

1. „Ловецът на пеперуди“ от Костадин Костадинов, изд. „Хермес“
2. „Звезди под клепачите“ от Николай Терзийски, изд. „Жанет - 45“
3. „Късна смърт“ от Иван Станков, изд. „Хермес“
4. „Хагабула“ от Тодор Тодоров, изд. „Жанет - 45“
5. „Плът и Крафт“ от Васил Панайотов, изд. „Фама+“
6. „Химия на шегата“ от Михаил Вешим, изд. „Сиела“

Конкурсът е създаден от НДФ „13 века България“ през 2011 г. и има за цел да насърчава и популяризира съвременната художествена литература. В него могат да кандидатстват писатели и издателски къщи с романи, издадени през предхождащата връчването на наградата година.

Представяме една от 6-те книги финалисти с номинация за български роман на годината. Говорим за романа "Плът и крафт" на писателя Васил Панайотов. Той сподели, че дълго е издирвал прототипа на главната героиня Катя, но пък образът е изграждан внимателно, с прецизност към всеки детайл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разговор за предхристиянските вярвания в "Срещите"

Тази събота СРЕЩИТЕ ви предлагат разговор с Петко Атанасов за предхристиянските вярвания на българите.  Един изключителен период, който ни обяснява много. Слушайте.  Струва си.

обновено на 01.06.24 в 10:13

Широка лъка пее, свири и танцува

Смолянското село Широка лъка се готви да посрещне млади певци, музиканти и танцьори, които са се записали за участие в Националния фолклорен конкурс.  Той ще се проведе днес и утре,  а организатор е Националното училище за фолклорни изкуства "Широка лъка". Конкурсът под наслов "Широка лъка пее, свири и танцува" се провежда за шеста поредна година..

публикувано на 01.06.24 в 09:02

Спектакълът „Одисей“ покорява Гърция

Спектакълът „Одисей“ на пловдивския Драматичен театър вчера и днес се играе на сцената на общинския театър в Пирея. Как продължава сценичният живот на този забележителен проект и как го оценява гръцката публика - за това e разговoрът с Десислава Шишманова, автор на едноименния документален филм за спектакъла. „Този спектакъл е феномен, който..

публикувано на 31.05.24 в 16:53

"Attract- Привличане" в Малката базилика на Пловдив

Васко Георгиев определя себе си като "различен" млад човек, ще добавим и много амбициозен. Роден е в гр. Варна, но на 6 годишна възраст се премества в Пловдив. Различно е и детството му. Израства  в социални домове за деца, лишени от родителска грижа. По-голямата част от крехките си години прекарва в ДДЛРГ „Рада Киркович“. През 2008г. напуска дома и..

публикувано на 31.05.24 в 14:45

Екатерина Костова представя новия си роман в ПУ

Екатерина Костова ще представи новия си роман „Време. Кръв. Пясък.“ в 6-а аудитория на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ тази вечер, от 18 ч. По време на премиерата главният редактор на вестник „Пловдивски университет“ Тильо Тилев ще връчи на авторката почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на вестника. Новият роман на..

публикувано на 31.05.24 в 06:34