Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството е задача на политиците, те да я решат

"Положението след консултациите е като преди консултациите, само че след консултациите". С тази перифраза на български футболен класик политическият анализатор Георги Харизанов обобщи срещите на президента с парламентарните политически сили преди връчването на мандат за съставяне на правителство. 

Той обаче посочи, че обстановката видимо се нормализира и това видимо успокоява обществото. 

Харизанов изтъкна раздразнението си от това, че всички партии казват "Трябва да има правителство". Той сравни това послание с изявленията на участничките в конкурсите за красота - "Моята цел ще бъде да има световен мир."

Това е пожелание, което звучи добре, но не води до нищо и не може да бъде изпълнено, коментира Харизанов. 

Какво значи "Трябва да има правителство"? 

Че трябва, трябва! За това има широк обществен консенсус, по последни социологически данни около 65% от българските граждани са за това. Но някой трябва да го направи!

Политиците не са в състояние да казват "Трябва да има правителство". Те са приели ангажимента и са сключили обществен договор със своите избиратели да го направят!

Всяка една партия във фундамента й и формулировката за политическа партия е "сбор от съмишленици, които са обединени от идеи и искат да реализират тези идеи чрез управление." Това е в генезиса, в създаването на всяка една партия. 

Така че, моите уважения към всички политици и към техните избиратели - до един, но овластените и тези, на които е възложено да представляват българските граждани да казват, че "трябва да има правителство" е "леко" несериозно, категоричен е Георги Харизанов.

Трябва те да кажат как да стане то и трябва всяка една партия да каже "ние ще подкрепим такова и такова правителство" и те могат да разчитат на нашите гласове в зала.

Експертно с първия мандат, малцинствено с втория мандат, ширококоалиционно с третия мандат ... или каквото и да било. 

Трябва не е отговор! Това е задача и политиците са тези, които трябва да я решат. Не трябва просто да я повтарят.

Положителните неща:

Нормализирането или по - скоро възстановяването на диалога между Борисов и Радев. Това безспорно е добър знак и добър сигнал, сямта Харизанов. 

Той определи като изключително адекватно и изказването на Христо Иванов, който каза на президента, че трябва да е наясно с отговорността си и това, че е господар на времето. Както и, че времето, което се дава на политическите партии, трябва да има своята добавена стойност - да донесе резултат, най - вече за обществото. 

Притеснително е обаче, че сега пак се говори за приемане на бюджет на всяка цена, без никаква яснота кой ще го изпълнява.

Абсурдно е в средата на годината държавата да няма бюджет. При абсолютно положителен сценарии общините биха могли да имат бюджет през август - септември. Те могат да приемат бюджетите си два месеца след държавния. Това е абсурдна ситуация.

Но, много по - важно е кой ще носи отговорността за бюджета и кой ще го изпълнява!

Затова, според анализатора, призивът "Дайте ни време да гласуваме някакъв бюджет всички ние, неясно под каква форма, неясно с какви предложения, неясно с каква философия" е силно притеснителен, изхождайки от опита миналата година. 

Много адекватна е заявката на ГЕРБ, че няма да подкрепят бюджет, който не е внесен от редовно правителство, заяви Георги Харизонав. Той е категоричен, че трябва да бъде намерен консенсус.

Борисов правилно казва, че е време за ясни отговори, каза още анализаторът. И припомни, че заявката на ГЕРБ е била ясна още отпреди изборите - да търсят подкрепа за първия мандат.

Според Георги Харизанов най - устойчивият вариант на правителство е именно между първите две формации в парламента ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната-Демократична България.

Другите варианти са "сбирщина от противоречащи си политически проекти".

Интервюто на Емил Костов с Георги Харизанов е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 20.04.24 в 13:15

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58