Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вариантите за кабинет трябва да се обсъдят на лидерски преговори

Любомир Стефанов
Снимка: Личен архив

„Посоката е една – работещо Народно събрание. Респективно – формиране на негова база на изпълнителна власт с парламентарно мнозинство, което да върши работа. Тоест трябва да имаме редовно правителство. На мен ситуацията ми изглежда като на това „кой ще мигне пръв“. Първите две коалиции се дръжат взаимно като заложници на посланията от предизборната им риторика. И пробват чий от вариантите ще се окаже работещ. Тези заявки трябва да бъдат изговорени в лидерски преговори, а не подхвърлени пред микрофони и камери“, това заяви в интервю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател Любомир Стефанов.  

Той коментира и думите на Кирил Петков, че от „Продължаваме промяната-Демократична България“ ще говорят с ГЕРБ-СДС само за правителство на малцинството с втория мандат.

„Това прословуто правителство на малцинството – няма такова нещо в парламентарната практика. Да, то се отнася до чисто формалното излъчване на състав на МС от една партия, но и зад него трябва да стои парламентарно мнозиноство. Ти можеш да не искаш да го наричаш коалиция, но когато предложиш проект на закон, и вдигнат ръка хората, с които преди това си водил преговори – как го наричаш точно? Очевидно отново ще търсим най-ниските и най-високите нива на семантика за да оправдаем действия, които си имат нормален политически етикет, само защото сме компрометирали разни понятия или сме нагнетили отношенията с квалификации между партиите. И сега търсим начин как да прекараме камила през иглени уши“, каза Стефанов.

Цялото интервю с Любомир Стефанов можете да чуете в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Политиката на ДБ е насочена към младите и бизнеса

На политическата сцена трябва да се говори какво ще направим с управлението на държавата, а не да се говори кои как се позиционира спрямо другите партии. Затова и ние от ДБ насочваме политиката си към младите, бизнеса и бъдещето на България. Това коментира кандидатът за депутат от ПП-ДБ Владимир Славенски, който е седми в градската листа...

публикувано на 25.09.24 в 11:07

Важно е да стигнем до хората с нашите послания

Имам амбиции да вляза в парламента, но по-важно е да стигнем до хората, те да чуят нашите послания и да гласуват за нас, заяви в програма "Точно днес" бившият военен министър от кабинета "Станишев" Николай Цонев, който оглави листата за Пловдив град на хората на Ахмед Доган  - "Алианс за права и свободи". Цонев и в момента е преподавател в УНСС...

публикувано на 25.09.24 в 10:19

Протест и контрапротест на автоинструктори в столицата

Автоинструктори от цялата страна ще проведат в столицата две паралелни демонстрации заради промените в наредбата, регулираща обучението на кандидат-шофьорите. Промените в правилата за изпитете за шофьорски книжка са преложени от министерството на траспорта и е планирано да влязат в сила от 10 декември тази година. Пред президенството..

публикувано на 25.09.24 в 07:10

Парламентът трябва да отхвърли ветото на президента върху ГПК

Правната парламентарна комисия обсъжда днес ветото на президента върху промените в Гражданския процесуален кодекс. С тях се въвеждат нови правила за определяне на особени представители и техните възнаграждения и за възраженията за прекомерност за разноските за адвокат. Народното събрание иззе от съда правомощието по определяне на..

публикувано на 24.09.24 в 15:40

Най-важното е да съставим редовно правителство

"Чувствам се много заредена, както аз, така и моите колеги в Пловдив-област и в Кърджали. През изминалата седмица направих обиколки в почти всичките 17 общини, за да разговарям с актива на Пловдив-област. Хората имат известни притеснения, че това са седмите поредни избори и е изключително трудно да обясняваш на избирателите защо толкова време не можем..

публикувано на 24.09.24 в 10:47