Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1500 ученици се обучават в 8 държавни и общински училища, в 52 паралелки

Разкриват още 14 паралелки с дуално обучение в Пловдив

Нова е професията „Авиационен техник“ в ПГМТ-Пловдив

14 паралелки по дуално обучение ще бъдат открити през следващата учебна година. Зам.-кметът по образование Стефан Стоянов се срещна с директорите на професионалните гимназии с дуално обучение. За шеста година Община Пловдив подпомага формирането на дуални паралелки в държавни и общински образователни институции в училищното образование.

В Община Пловдив през годините са сформирани общо 57 дуални паралелки, като в момента функционират 52 в 7 професионални гимназии и 1 средно училище. Вложените средства от 2018 до 2022 година са 167 980 лв. Община Пловдив финансира всяка обявена паралелка за маркетингови и рекламни дейности, така че да бъдат популяризирани дуалните обучения. За 2023 година отпуснатите от общинския бюджет средства са в размер на 50 000 лв. или приблизително 3 570 лв. за всяка една от паралелките. Дуалното образование залага в учебните програми както стандартната теоретична подготовка, така и задължителен стаж в дадено предприятие в зависимост от специалността. Предимствата на обучението чрез работа са много, особено за самите ученици, които освен че получават заплащане, придобиват и практически опит по време на обучението си.

„През последните години приемът в професионалните гимназии се повишава и една от основните причини е дуалното образование. То предлага ясна перспектива за децата, в резултат на което те излизат подготвени на пазара на труда, което позволява започването на по-добра работа срещу по-високо заплащане“, коментира Стефан Стоянов.

За следващата учебна 2023/2024 година в план-приема са включени 14 нови дуални паралелки, както следва:

1. ПГЕЕ

- професия „Електротехник“ – специалност „Електрообзавеждане на производството“ 

- професия „Техник на електронна техника“ – специалност „Микропроцесорна техника“

- професия „Техник по автоматизация“ – специалност „Автоматизация на непрекъснати производства“

2. ПГВАД „Христо Ботев“ 

- професия „Техник-технолог в дървообработването“ – специалност „Мебелно производство“ (подгрупа)

- професия „Техник-технолог в дървообработването“ – специалност „Тапицерство и декораторство“  (подгрупа)

3. ПГХТТ

- професия „Техник-технолог по експлоатация и поддържане на хладилна и климатична техника в хранително-вкусовата промишленост“ – специалност „Експлоатация и поддържане на хладилна и климатична техника в хранително-вкусовата промишленост“

- професия „Техник на енергийни съоръжения и инсталации“ – специалност „Топлотехника – топлинна, климатична, вентилационна и хладилна“

4. ПГМТ „Проф. Цветан Лазаров“

- професия „Машинен техник“ – специалност „Машини и системи с ЦПУ“

- професия „Мехатроника“ – специалност „Мехатроника“

- професия „Авиационен техник“ – специалност „Ремонт на летателни апарати“

Директорът на ПГМТ инж. Анета Чилингирова съобщи, че от 7 години не са имали прием по професията "Авиационен техник", но днес вече са готови да обучават средни кадри за нуждите на самолетостроенето. 

5. ПГ по машиностроене

- професия „Техник по транспортна техника“ – специалност „Пътно-строителна техника“

- професия „Техник по подемно-транспортна техника“ – специалност „Подемно-транспортна техника, монтирана на пътни транспортни средства“

- професия „Техник по транспортна техника“ – специалност „Електрически превозни средства“

- професия „Машинен техник“ – специалност „Технология на машиностроенето“

6. СУ „Черноризец Храбър“ - професия „Графичен дизайнер“ – специалност „Графичен дизайн“

Началникът на РУО-Пловдив Антоанета Пакова съобщи, че през следващата учебна година в Пловдив и областта дуалните паралелки ще бъдат общо 16 и половина, като 14 са в Пловдив, по една в Асеновград и в Първомай, както и половин паралелка в община Садово. 

„Асистент на лекаря по дентална медицина“ ще е изцяло новата специалност, за която вече има заповед от МОН. Обучението на учениците ще става в Средно училище "Цар Симеон Велики". Предвидено е тази специалност да не е в дуална форма.

По публикацията работи: Стоян Терзиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Промените в Конституцията създават риск Радев да я наруши

"След промените в Конституцията от края на декември 2023-та като че ли не очаквахме толкова бързо  да реализират своето действие новите разпоредби по повод на формирането на служебното правителство и насрочването на парламентарните избори.  Проявяват се две задължения и в зависимост от това, на кое от тях ще придадем по-голямата тежест, зависи и как ще..

публикувано на 29.03.24 в 11:19

Млад мъж дарява инвалидни колички в Първомайско

Млад мъж от първомайското село Бяла река събира и след това дарява инвалидни колички и столове на хора с увреждания в нужда. 29-годишният Димитър Иванов, който в продължение на няколко години е живял в Съединените щати, е от младите хора, които са се завърнали в България. Той се занимава със земеделие и животновъдство в родното си село и в същото..

публикувано на 29.03.24 в 10:54

Собствениците на земи са против промените в закона

Депутатите узакониха обработването на ниви без съгласието на собствениците им, като гласуваха на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), с които променят правилата за сключване а доброволни споразумения. С какви аргументи от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи..

публикувано на 29.03.24 в 10:10
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10