Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През лятото няма да има реално намаляване на автобуси в Пловдив

Проектът за създаването на още една линия от градския транспорт на Пловдив ще бъде гласуван от местния парламент в близките месеци. Предложението вече е изготвено от Общината,  като новата линия ще бъде под номер 103 и ще бъде обслужвана с електробуси. 

С нея линиите от градския транспорт на Пловдив ще станат 30, но предстои редукция на други основни маршрути през лятото.

"Това е поредната стъпка на общината за реализиране на проекта за публичен оператор. Знаете, че останалите линии са дадени на частни превозвачи", каза Георги Стоилов, директор на ОП „Организация и контрол на транспорта“.

След като се одобри маршрутът и въвеждането на новата линия веднага общината ще може да я предостави на някой оператор да я управлява. Има възможност и линията да се възложи на частен превозвач, посочи той. 

Идеята е линия 103 да свързва район "Тракия" с район "Източен" и да осигурява превоз по моста на Адата, където до момента няма обществен транспорт. Нов маршрут е и бул. "Освобождение", и цялото продължение на бул. "България". "Маршрутът е по нови булеварди, скоростен е, има пътникопоток", каза Георги Стоилов.

"За летния сезон се предлага оптимизиране на разписанието и намаляване на подвижния състав, но на база решение на ОбС от 2021 г., което действа и досега, разписанието е намалено с КОВИД-мерките, които не са отменени. С приемането на това решение ще се направи последна стъпка към премахването на тези мерки и въвеждането на големите разписания. Не сме удовлетворили исканията на превозвачите да се намаляват още автобусите", каза Стоилов. 

Той бе категоричен, че за периода до 30 септември няма да има повече намаляване на автобуси от сега. От 1 октомври ще трябва да се изпълняват разписанията с всички 228 коли на градския транспорт. 

Цялото интервю на Елена Крушкова с Георги Стоилов, директор на ОП "Организация и контрол на транспорта", е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

обновено на 21.05.24 в 14:52

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в производството,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23

Кампания събира средства за операция на 22-годишния Георги

Зов за благотворителност в подкрепа на 22-годишния Георги Маринов, претърпял тежка катастрофа край Хисаря, в резултат на което момчето е парализирано от гърдите надолу. Благотворителната кампания за събиране на средства за операция, която стартира миналия месец, продължава, а сред основните организатори на дарителската инициатива под надслов..

публикувано на 21.05.24 в 10:10

Инициативи като "14 века България в Европа" ни обединяват

Генералните директори на БНР, БТА и БНТ Милен Митев, Кирил Вълчев и Емил Кошлуков представиха съвместната инициатива "14 века България в Европа".  Не само патриотизмът е във фокуса на инициативата. Искаме да се фокусираме върху събития от българската история, за които се знае малко. Ние сме призвани да разкажем истината за събитията, обясни в..

обновено на 20.05.24 в 16:38