Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ няма да подкрепи политически кабинет на ПП-ДБ

ГЕРБ-СДС са готови да подкрепят правителство с мандата на ПП-ДБ, ако предварително бъдат информирани за състава на Министерския съвет, това стана ясно на лидерска среща между двете коалиции днес.

"Днешната лидерска среща показа, че ГЕРБ се опитва да играе и играе политически. Борисов демонстрира ловко политическо майсторство да предложи нетрадиционни ходове за излизане от кризата, това каза в интервю за Радио Пловдив журналистът Валерия Велева. Според нея ГЕРБ и Борисов води в тази политическа игра и те са активната страна. "ПП – ДБ се съгласяват с това, което ГЕРБ предлага. Те стоят твърдо на позицията си, че няма да подкреят ГЕРБ с първия мандат, което прилича на инат при толкова възможности в настоящото НС", коментира още Велева.

Тя посочи, че не разбира защо ПП-ДБ може да обсъжда обща законодателна програма с ГЕРБ -СДС, а не може да обсъжда общо правителство с тях. "Грешка е да не можеш да надскочиш егото и ината си. Кирил Петков и Асен Василев трябва да обяснят на електората си, че на масата на преговорите е спасението на България. Надявам се Христо Иванов да обясни на коалиционните си партньори в каква криза са, защото те изглеждат много несъстоятели след днешната лидерска среща".

Валерия Велева подчерта, че неслучайно Борисов е предложил ПП-ДБ да си представят проектокабинета. "Тъй кто сигналите, които идват от ПП-ДБ са че те ще заложат на политически фигури в проектоправителството си, тряБва да е ясно, че то няма как да бъде подкрепано от ГЕРБ и няма да мине", е категоична Велева.

Тя добави, че Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов са стояли като брошка на лидерската среща днес. "Държавата бускусава само защото Петков и Василев отказват да се постигне съгласие между двете първи политически сили за коализиционно управление".

Ако на ПП-ДБ бъде дадена възможност за правителство без парламетарен контрол, това ще е много опасно. "Те вече играха много непрофесионално, волунтаристично и посякоха всеки парламентаризъм по време на своето управление. И не се вижда да са си взели поука от грешките си", предупреди Валария Велева.

От друга страна, тя поргнозира, че ако бъде направено правителство на ПП-ДБ, то Борисов може да го свали с едно натискане на копчето. "Всяка политическа сила ще понесе негативи при правене на правителство, въпросът е те да бъдат калкулирани, а България да понесе минилна щети, защото ситуацията за държавата вече е опасна".

Валерия Велева беше категорична, че правителство ще бъде сформирано. "Има още четири политически сили в НС, освен ПП-ДБ, с които може да се разговаря. Проблемът е, че ПП няма как да обясни на своите избиратели, че ще работят и управлявт с ГЕРБ. Техните избиратели не искат да виждат такова съглашателство с ГЕРБ".

Според нея Борисов е простил за ареста на Петков и Василев, но никой от тях не му се е извинил, нито е признал ареста на ледара на ГЕРБ за грешка. „Двама души са се запецнали и заради тях не може да се намери формулата за правителство между двете първи политически формации“, посочи в заключение Валерия Велева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35