Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение и конфликт около хижа "Хр. Смирненски"

Искат оставката на председателя на БТС заради самоуправство, противниковата страна отрича обвиненията и ги определя като "нагла лъжа"

Членове на Управителния съвет на Българския туристически съюз и на Инспектората на БТС искат оставката на Венцислав Венев като председател на УС на Българския туристически съюз. Причината е скандал по повод стопанисването на хижа „Христо Смирненски“, която се намира между Юндола и язовир „Белмекен“ на 1860 м н.в. в източната част на Рила. Намира се на асфалтовия път между Юндола и язовир „Белмекен“. Триетажна постройка с 60 места за настаняване. В близост има малка писта и ски влек.

Късно в сряда миналата седмица в профила на хижа „Христо Смирненски“ във Фейсбук се появи следното съобщение:„Искам да ви уведомя, че от днес (19 април) не сме домакини на хижа „Христо Смирненски“. Бяхме брутално и според нас абсолютно незаконно изхвърлени от Български туристически съюз с помощта на 30 "мутри“.

От написаното става ясно, че в екшъна е намесен председателят на БТС Венцислав Венев и Васил Николов, член на УС та съюза. Скандалът набра скорост и предизвика реакцията на членовете на УС на БТС.

Наследниците на починалия хижар Георги Банев са подали жалба в прокуратурата за проявено самоуправство, тъй като на 19 април са били изгонени от хижата и в момента нямат доспът до нея.

Семейството на починалия хижар е незаконно изхвърлено от Български Туристически съюз с помощта на 30 "мутри", разказва неговата снаха Миглена Пенева: Сменят ключалки, заваряват задните входове, свалят ни табелата, на която пише Туристическо дружество „Юндола“. Всичко ни е вътре, те не ни допускат да си вземем личните вещи.

В акцията по изгонването участва лично председателят на БТС Венцислав Венев: Цялата акция се води от Васил Николов, а Венцислав Венев са го видели, че стои отстрани в автомобила си. Той по – късно е влязъл в хижата.

Като член на Управителния съвет на Българския туристически съюз Румен Драганов коментира ситуацията така: Закононарушение от страна на БТС на неговия председател и един от членовете на УС, които са проявили самоуправство.

Разграничилите се от тях членове на УС настояват председателят на съюза Венцислав Венев и Васил Николов да си подадат оставките. Въпросът ще се разглежда на насроченото в петък заседание на Управителния съвет на БТС. 

В интервю за Радио Пловдив Васил Николов, член на УС на БТС, опроверга версията на семейството на починалия хижар, като я нарече "нагла лъжа".  Той заяви, че има решение за УС на БТС, прието единодушно,  за прекратяване на взаимоотношенията с хората, които стопанисват хижа „Хр. Смирненски“, както и за конкурс за нейното стопанисване.

"Ние приехме всичко от служителя, който беше в хижата, без ексцесии и проблеми. Няколко часа по- късно се явиха няколко жени, които се представиха за наследници и те заедно с полиция предявиха претенции. Показахме документите на полицаите и те си тръгнаха. По- късно излезе скандалната публикация за „30-те мутри, които накарали хижарите да мръзнат“. Тези хора обаче излъгаха нагло всички", каза Николов.

Той беше категоричен, че "БТС не може да позволи неговите хижи да стават частни резиденции на хора, които се опитват да придобият собствеността без да сключат договор с нас".

В звуковите файлове са интервютата на Антоанета Петричанска с Миглена Пенева и с Румен Драганов, както и на Емил Костов с Насил Николов. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45