Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да имаме редовен кабинет в рамките на 49 НС

| обновено на 02.05.23 в 15:57

Политическият психолог проф. Антоанета Христова коментира ситуацията след предложения от ПП-ДБ проектокабинет като припомни, прогнозата си, че редовно правителство в рамките на 49 НС няма да бъде излъчено.
 

"Борисов посочи формула за съвместен кабинет с лидери, които са отстъпили крачка назад. Днес обаче ПП-ДБ представиха имената на проектокабинета си и от техния избор стана ясно, че не са отговорили на нито едно от изискванията на Бойко Борисов за подкрепа".

Според проф. Христова между двете формации няма никаква допирателна. "Затова Борисов каза, че този кабинет не може да мине. Не само Асен Василев, но и академик Денков не е приемлив за ГЕРБ. Той бива представян от ПП за експерт, но не е такъв, защото е ярка политечска фигура на "Продължаваме промяната". Да не забравяме, че ако той има експертиза, то тя е само в сферата на химията."

Политичесият психолог добави, че много ясно се вижда, че единствените допирателни между двете формаци са между определни теми и политики, които не биха предивзикали тежки напрежения между тях и не биха породили политически конфрикти. "Така че нещата вървят към разминаване между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ", заклуча проф. Антоанета Христова..

Тя посочи, че с предложението на ПП-ДБ за правителство днес е имало категоричен отказ и дори демонстрация от страна на ПП за състав на кабинет, който да може да бъде подкрепен от ГЕРБ. "Затова следва план „Б“ на ГЕРБ и първата стъпка ще бъде представянето на отбора им за правителство".

Проф. Антоанета Христова прогнозира, че все повече ПП-ДБ ще демонстрират невъзможността си да се впишат в политическата реалност и настоящата ситуация. "Всъщност не трябва да забравяме, че те нямат печеливш ход в тази игра. Ако се беше стигнало до разбирателство за редовен кабинет България нямаше да загуби, защото е нужно единение, а не омраза, че трябва да се стъпва на закона, а не на непоносимостта. ПП-ДБ обаче не могат да видят голямата картина в желаниято си за запазят своите агресивни избиратели".

В заключение Антоанета Христова беше категорична, че сега следват по-трудни варианти за съставяне на правителство и жотново прогнозира, че пак няма да имаме редовно правителство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45