Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нивото на службите ни за сигурност е близко до нулата

Ген. Тихомир Стойчев, експерт по сигурност, бивш директор на Централната служба за борба с организираната престъпност коментира атентата срещу главния прокурор Иван Гешев и работата на службите.

Според него все още има много въпроси, но които трябва да се даде отговор. 

Част от тях, свързани с взривното вещество, се дължат от Института по криминология. Възнкива и въпросът дали са ползвани  кучета, за да се намерят следите на този, който, както твърди прокуратурата, е  имал видимост към кортежа. Защо главният прокурор се движи в различни автомобили, защо ги сменя - отговорите също биха могли да  хвърлят светлина върху станалото. Според експертното му мнение информация трябва да се извлече и от охранителните камери на фирми, които са разположени в района. Прокуратурата трябва да отговори и на въпросите какво е направено след сигналите и оповестените записи за заплахи срещу магистрати и конкретно срещу Иван Гешев.

Генерал Стойчев обяви, че службите у нас в годините на прехода ред политици са допринесли за разграждане на системата за сигурност.

"Респектиран съм от опитите на хора като ген.Аатанас Атанасов, ген Богомил Бонев, които говорят за инсценировка", как го твърдят и на база на каква информация и кои според тях да заинтересовани това да е инсценировка.

По отношение на широко прокламираната реформа на съдебната система генералът смята, че политиците трябва да ни обяснят и какво ще промени и с какво „следващият Гешев“ ще е по- добър от сегашния. 

Според Тихомир Стойчев силно са се криминализираха обществените отношения след 1997- година и това са въпроси, които тежат и усилват деструктивните процеси върху службите в България, смята ген. Стойчев

Той е убеден, че в тях работят и качествени хора, но с партийните назначения и с тези с протекцията на олигарси и на престъпния свят, нивото им не е оптималното, даже е сведено близко до нулата. 

Промяна ще има, когато се прескочи тази „мътна река“. Три са партиите днес - едните политици, които са управлявали казват "Мен не ме е срам", новите претенденти за властта, "които дойдоха от чужбина", казват "Мен не ме е страх",  но най - голямата партия всъщност е "Не ви искаме", смята ген. Тихомир Стойчев.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52