Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оръжията не убиват, убиват хората, в чийто ръце те попадат

| обновено на 05.05.23 в 16:52

Профилът на сръбското момче Коста, което извърши масово убийство в училище в Белград отговаря на профила на другите деца - убийци по света, каза пред Радио Пловдив училищният психолог и баща на четири деца Калин Гайтанджиев. "Това е много тъжен, много самотен, невзрачен човек. В него бушува тъгата, която продуцира гневът, който пък го кара да натисне спусъка", обясни той. 

Според него специално за Сърбия има и друго обяснение. "Тя е изключително травмирана държава, нацията също. Те преживяха диктатурата на Тито, после преживяха Милошевич. Те събираха гняв, безпомощност и това намира израз в следващите поколения след преките свидетели.  700 хиляди единици огнестрелни оръжия има у сърбите и като изключим логиката, всичко друго навежда на мисълта, че това ще се случи", подчерта психологът. 


По думите му  оръжията не убиват, убиват хората, в чийто ръце попадат оръжията. Специалистът припомни, че Коста е  оставил писмо, че е много тъжен, обиден е и е психопат. "Тези  две неща не фигурират в емоционалния багаж на психопата. Психопатът е човек, който не е в контакт с емоциите си. Тъжният човек трябва да бъде утешен. Когато утешаваме тъжното дете, ние не вземаме решения вместо него, а му показваме, че ни пука за него", обясни Гайтанджиев. 

Въпросът за отговорността се задава най- често, защото сме рационални същества и търсим отговори на въпросите, но в случая отговорност много трудно може да се понесе, добави той и определи като абсурдна идеята на сръбския президент Александър Вучич да намали възрастта за носене на отговорност. "Отговорност трябва да носи цялото общество и то не конкретно затова какво се случва, а защо се случва. Фокусът трябва да бъде поставен върху това, че сам човекът като личност е ценен  и трябва да бъде разбран какво се случва вътре в него. В това отношение ролята на родителите е много важна", коментира Калин Гайтанджиев. 

Кризите ще продължат, докато не разберем вътрешността на човека, че той може да тъгува, да се ядосва. Когато сме наясно със себе си, ще бъдем готови да посрещнем тези кризи, прогнозира психологът.

Според него ценностната система на хората се променя и то не към добро. "Най- висшата ценност е правото на живот, след нея е правото на равно достойнство и след това нашата потребност да бъдем видяни, разбрани и утешени. Ако тази пирамида се размести, тя рухва", поясни той. 

В практиката си психологът констатира, че все повече хора започват да се грижат за психичното си състояние и  за общата си психична култура. Помощ търси съзнателният човек, търси добрият човек, този който вижда, че другия страда, каза още Калин Гайтанджиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38

След вота 2 в 1 Скопие поставя във фокуса евроинтеграцията

След вота 2 в 1 за президентски и парламентарни избор в Северна Македония Скопие поставя във фокуса как ще продължи процесът на евроинтеграция. Това коментира Георги Марков, специален пратеник на БНР в Скопие. Той прогнозира, че Християн Мицкоски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ постигна победа на парламентарните избори, вероятно ще търси..

публикувано на 09.05.24 в 15:00

Разговорът за ЕС е важен, грешно е, че нищо не зависи от България

Важният разговор, който трябва да се води преди европейските избори, е за нашето място в ЕС. Това коментира Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в София по повод Деня на Европа и предстоящите избори. Той добави, че не е вярно, че нищо не зависи от България, защото сме малка държава. Според него от страната ни и нейните..

публикувано на 09.05.24 в 10:57

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26