Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деница Чингарова трябва да получи статут на защитен свидетел

| обновено на 10.05.23 в 13:59

„Като апогей на наглостта на една политическа формация, която години наред чрез изборни манипулации успяваше да се домогне до местна и национална власт“ – така коментира в Пловдив съпредседателят на ВМРО Александър Сиди твърденията на Деница Чингарова, че като председател на Общинската избирателна комисия през 2015-а година е фалшифицирала изборите в полза на Иван Тотев и кметовете на "Тракия" и на "Западен".

Сиди призова властите незабавно да поставят под охрана бившия председател на Общинската избирателна комисия Деница Чингарова, за да се пази тя като защитен свидетел с цялата процедура за това, предвидена от закона.

Той настоя бившият кадър на ГЕРБ Чингарова да бъде незабавно разпитана за механизмите на манипулация и фалшификация на изборните резултати.

Според него Чингарова е проговорила сега, защото може да се каже, че така наречения давностен срок на престъплението „манипулация на изборни резултати“ е изтекъл, тъй като не се пазят нито бюлетини, нито протоколи от местния вот през 2015 година.

„Чингарова трябва да бъде третирана като защитен свидетел, за да не й се случи нещо, тъй като мненията в обществото са полярни и крайни и някой можа да й посегне“ – счита Александър Сиди. Той припомни, че ВМРО е атакувала в съда местния вот от 2015 г., но без резултат. Сиди отново подчерта че разликата между Иван Тотев и Славчо Атанасов тогава е около 1400 гласа, а броят на определените за недействителни бюлетини е по-голям. 

Александър Сиди обяви, че за предстоящия местен вот ръководството на партията е дало правото на местната организация да обяви кандидатура за участие в кметската надпревара. Такъв човек обаче от местното ръководство все още не е определен.


По публикацията работи: Марин Данев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ентусиасти от цялата страна идват за „Народен събор Пловдив“

От 17 до 19 май сърцето на България отново ще бие в ритъма на фолклора. Започва 9-тото издание на един от най-големите фестивали в България - „Народен събор Пловдив“.   Над 4000 гайдари, певци и танцьори от цялата страна ще ни завладеят с автентичния си дух и заразителна енергия в периода от 17 до 19 май, когато парк „Лаута“ ще се превърне в..

публикувано на 17.05.24 в 08:46

Драмата приключи - Венцеслав Караджов се предаде

Приключи драмата с барикадиралия се в дома си бивш полицай Венцеслав Караджов, който снощи се заключи в дома си в Пловдив.  По информация от пловдивската полиция,  малко преди 6 ч. тази сутрин Караджов е склонил да се предаде без съпротива и така инцидентът е завършил без пострадали.   Той не е бил въоръжен, в дома му не са открити и взривни..

обновено на 17.05.24 в 08:33

Матурите започнаха - изтеглиха вариант №15 по БЕЛ

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 15, по който ще работят зрелостниците на матурата по български език и литература.  Тя започва  в 8.30 ч. в 759 училища в страната. На нея се очаква да се явят около 50 000 зрелостници. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. В Пловдив и областта той  ще се проведе в..

обновено на 17.05.24 в 08:32

Започва пролетния Панаир на занаятите

Открива се  пролетното издание на Панаира на занаятите в Пловдив. Тази година се той провежда с благотворителна кауза в подкрепа на деца със синдром на Даун.  Акцент в програмата е художественото плетиво, което ще бъде представено на пленера "Шарени чорапи". Майстворството на дантелата пък ще бъде деменстрирано от гост майстора Галина Симеонова...

обновено на 17.05.24 в 08:32

Безплатни инициативи за Световния ден за борба с хипертонията

В чест на 17 май - Световния ден за борба с хипертонията, УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД - Пловдив организира две инициативи. Клиниката по кардиология на университетската болница ще отвори кабинет № 11 на партерния етаж на бул. Пещерско шосе за безплатни прегледи на сърцето. Те ще се проведат на 17 май от 9:00 до 13:00 часа след предварително записан..

публикувано на 17.05.24 в 08:32