Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици представят роботи, изпълняващи различни мисии

Пловдив се подготвя за пилотното за града издание на Световния фестивал за лего роботика, в който участие ще вземат 24-те най-добри отбора от ученици от цялата страна. 10-годишни ученици от пловдивския отбор към клуб “Kinder coder” ще демонстрират модел на робот, който изпълнява различни мисии. Повече за демонстрацията и за  пилотното издание на фестивала в България - разговор с Виктор Янков от „Пловдив 2019“.

Пред радио Пловдив той подчерта, че фестивалът, който се провежда в 110 държави от целия свят с милиони участници, се е превърнал в еталон за връзката между образование, култура и технологии.

 "Решихме, че е крайно време България да се присъедини към голямото семейство на този фестивал. През годините в страната ни са полагани много усилия за внедряването на модерно образование спрямо стандартите в цял свят. Но нямаше как да стартираме работата без нашите партньори от Центъра за творческо обучение, "Работилница за граждански инициативи", Професионалната асоциация за роботика и Портала "Уча в Пловдив".Радвам се, че има училища в Пловдив, които работят в този световен формат и в галерия "Капана" в петък 5 деца между 10 и 12 години ще покажат своите разработки".

Янков уточни, че тази година обявената от Фондацията LEGO EDUKATION  в САЩ  тема, по която учениците работят цяла гадина, е "Суперсили" - свързана с възобновяеми източници на енергия, проблемите свързани с електричеството, за да може децата да бъдат по-близо до реалния свят.

"Ние ще се опитаме да превърнем събитието в един разпознаваем фестивал, марка за Пловдив. 200 ученици от цяла България ще дойдат тук на 8 юли в зала "Колодрума".

Демонстрацията в галерия "Капана" ще покаже как роботите задвижват различни технологии - пълнят батерии, създават електричество и т.н., като те ще бъдат представени за първи път. Фестивалът ще даде по-голяма видимост на усилията на учениците, които са мотивирани да печелят стипендии и да се развиват.

За да бъде разширен спектърът на участниците, в пилотното издание на фестивала са поканени и 50 високо технологични компании. Те ще представят по какъв начин роботизирането и автоматизацията се прилагат в реалния живот чрез иновации в съответните технологични процеси.

Фестивалът е двудневен с вход "свободен" и зрителите ще могат сами да се включат в създаването на конструктори, "както и  да заведат децата си на нещо смислено", подчерта още Виктор Янков от Фондация "Пловдив 2019" - съорганизатор на фестивала. 

Интервю - звуковия файл:

По публикацията работи: Веселина Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Съдбата на Джеси предизвика протест срещу насилието

20-тина пловдивчани се събраха на протест и шествие в защита на кучето Джеси, малтретирано в продължение на годината от собственика си Стоил Георгиев. Припомняме, че след като кучето беше намерено спасено от деца от Френската гимназия и съдбата му стана популярна в социалните мрежи, Районната прокуратура в Пловдив започна проверка..

публикувано на 05.06.24 в 16:51

Любомир Далчев е искал три нови композиции в Братската могила

Историческият музей в Пловдив стопанисва Братската могила, за която предстои дебат за нейното реновиране.  Мемориалният комплекс е изоставен и предоставен за управление на Историческия музей, който полага грижи за нейното съхранение, каза пред Радио Пловдив директорът му Стоян Иванов.  Миналата година с помощта на община Пловдив са отпуснати..

публикувано на 05.06.24 в 16:02

КТД за лекарите във всички болници е нонсенс

Колективен трудов договор за лекарите от всички болници е нонсенс. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Борислав Китов, член на УС на Регионалната колегия на БЛС в Пловдив. Той смята, че такъв документ, който да важи за всички болници, е допустим, но в частта за работните заплати на медицинските..

публикувано на 05.06.24 в 10:35

С обществен дебат ще тестват идеите за Братската могила

Широк обществен дебат за раширяване на функциите и социализирането на Братската могила ще бъде направен след като мемориалният комплекс бъде приведен в едно добро състояние. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Пламен Панов, заместник-кмет по култура, археология и туризъм. „Братската могила е мемориален комплекс. Ние няма как да сменяме..

публикувано на 05.06.24 в 10:09

В здравеопазването никога не е имало такава несигурност

Колектгивният трудов договор не само в частта му "Заплати" е трудно изпълним, но той има още други неща, които сякаш останаха "зад кадър" и не са предмет на договаряне, защото не сме пристъпили към реално договаряне.  Депозираните от синдикатите предложения са смайващо завишени и трудноизпълними от всички , заяви пред Радио Пловдив..

публикувано на 04.06.24 в 16:29