Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи ресторантьори в Пловдив искат оставки по върховете на МВР

| обновено на 12.05.23 в 14:27

На протест пред сградата на Областна дирекция на МВР в Пловдив собственици на заведения поискаха оставката на директора на пловдивската полиция Васил Костадинов.

Повече от час собсвеници на заведения, персонал и клиенти скандираха „Оставка“. Протестът под мотото „Няма да търпим“ беше провокиран от акцията в пловдивската дискотека Bushido, която се проведе на Гергьовден и 400 гости на клуба бяха съблечени голи и обискирани. Собствениците на заведенията категорично се противопоставят на отношението към бранша и случаят с така наречените голи обиски е прелял чашата на търпението.

„Икаме оставката на ръководтвото на МВР-Пловдив. Министър Дерменджиев е адвокат и много добре знае кои закони са нарушени при проверката. Но и достатъчно реномирани адвокати излязоха и казаха, че това са абсолютно незаконни действия на Министерството на вътрешните работи и искаме хората да си понесат отговрността. Това фиаско, което те предизвикаха под надслов „Борба с наркотиците“, се видя, че е абсолютна пародия и трябва да си понесат отговорността. Затова сме тук – да защитим бизнеса, клиентите и работещите“, каза Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на Българската асоциация на заведенията.

Протестиращите бяха категорични, че е недопостимо случилото се в пловдивската дискотека. Сред тях бяха и клиенти на заведението, които също са били обискирани във въпросната нощ.

„Протестираме срещу полицейския произвол. Протестираме срещу това да ни събличат голи в заведение, в което сме отишли да си харчим парите. Ние не сме престъпници, просто се забавлявахме. Аз бях клиент на заведението и ми стана адски неприятно, че трябваше да търпя всичко това. Аз не съм наркоман, не съм алкохолик, и не съм виновен затова, че някой иска да изкара друг виновен. Не ми стана приятно от това, че ме държаха пет часа, а аз просто бях отишъл да се забавлявам“, каза Мирослав, който е брокер на недвижими имоти.  

Собствениците на заведения бяха категорични, че не са против проверките, но искат те да се осъществяват цивилизовано, и да съответстват на статута на страна членка на Европейския съюз.

„Няма повече да търпим да ни третират като престъпници. Ние сме предприемачи, които допринасят за брутния вътрешен продукт на България, а служителите и клиентите ни плащат данъци в тази държава“, казаха още на протеста.

На него се появи и ившият антитерорист и настоящ преподавател по национална сигурност Алексей Петров, който заяви, че е там в лично качество.

„Оставам с разбирането, че тази акция е насочена към бизнеса на тези хора. Смятам, че се използва държавната машина за елиминиране на конкурент или на неудобния“, каза Петров и допълни, че това е сигнал за тревога. 

Според него е необходима професионална кардинална реформа в системата на МВР.

Ричард Алибегов се опита да влезе в сградата на Областна дирекция на МВР-Пловдив за разговор с ръководството, но той не беше приет, заради неотложни ангажименти на директора. Той е бил посъветван да си запише час в приемното време.

„Най-вероятно ще организираме протести и в други градове. Искаме оставаките на пловдивското рокъводство на МВР. Ако това не се случи, май ще трябва да поискаме и оставката на министъра на вътрешните работи“, каза Алибегов.

Протестиращите преминаха и по част от улиците в квартал „Капана“, където също скандираха „Осатвка“. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Европейска нощ на музеите за 20-ти пореден път

Тази година Европейската Нощ на музеите съвпада с Международния ден на музеите – 18 май. Европейската Нощ на музеите се организира за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание...

обновено на 18.05.24 в 07:53

Засилени мерки за сигурност заради мача между смърфовете и "Левски" на "Лаута"

Заради футболния мач между „Локомотив“-Пловдив и „Левски“ на „Лаута“ полицията предприема мерки за обезпечаване на обществения ред. На изградените контролно-пропускателни пунктове на входовете на стадиона публиката ще преминава през полицейска проверка, като задължително трябва да се представи документ за самоличност.  Деца до 14 години влизат..

обновено на 18.05.24 в 07:53

Ентусиасти от цялата страна идват за „Народен събор Пловдив“

От 17 до 19 май започва 9-тото издание на един от най-големите фестивали в България - „Народен събор Пловдив“.   Над 4000 гайдари, певци и танцьори от цялата страна ще ни завладеят с автентичния си дух и заразителна енергия в периода от 17 до 19 май, когато парк „Лаута“ ще се превърне в истински рай за любителите на автентичните традиции,..

обновено на 18.05.24 в 07:53

Караджов се жалва, че са продадени имоти без знанието му

Прокуратурата разследва вещно укривателство по продажба на имоти на задържания експолицай Венцeслав Караджов, който има доживотна присъда за убийството на родителите си. При разпит самият Караджов заявил, че докато е бил задържан по обвинение за убийството на родителите си, са били продадени два негови имота – вила в пловдивското село Дедево..

обновено на 17.05.24 в 20:06

Акция на ГДБОП в Пловдив и други градове за злоупотреба с еврофондове

Петима са в ареста след нощна спецакция на ГДБОП в Пловдив и пет града в страната. Действията на органите на реда са заради злоупотреби с еврофондове. Специализираната полицейска операция е реализирана на 15 май под надзора на прокуратурата.  Действията са осъществени от служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на..

публикувано на 17.05.24 в 20:06