Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Коприна" стъпва на Олимпийска театрална сцена в Унгария

| обновено на 15.05.23 в 13:25

Спектакълът „Коприна“ избран сред постановки от цял свят.

Български театър ще стъпи за първи път на олимпийска театрална сцена тази вечер в Капошвар, Унгария. Спектакълът „Коприна“ на Драматичен театър - Пловдив, постановка на Диана Добрева, е сред творбите на знакови имена в световната режисура като Иво ван Хове, Ромео Кастелучи, Робърт Уилсън, Хайнер Гьобелс, Силвиу Пуркарете, Кристиан Лупа, Деклан Донелан, Тиаго Родригес, Еудженио Барба, Алесандро Сера, Кристоф Марталер.


Театралната Олимпиада е създадена в Гърция през 1995 година. Домакини на събитието досега са били Делфи,(Гърция), Шизуока (Япония), Москва (Русия), Истанбул (Турция), Сеул (Южна Корея), Пекин (Китай), Вроцлав (Полша), Ню Делхи (Индия), Санкт Петербург (Русия), Toгa (Япония).


Домакин през 2023 година е Унгария с над десет приемащи сцени. Символът на 10-ата Олимпиада е библейския ковчег, чрез който се спасява човека и неговите ценности. За тази цел пространството пред Националния театър в Будапеща е преобразено до неузнаваемост.


Спектакълът „Коприна“ на Драматичен театър – Пловдив е създаден по романа на Алесандро Барико. Режисьор е Диана Добрева. Драматургията на спектакъла е на Александър Секулов, сценографията на Мира Каланова, музиката на Петя Диманова, костюмите на Марина Райчинова, видеодизайнът е на Петко Танчев, звукова среда Явор Карагитлиев.

По публикацията работи: Стоян Терзиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С две представления празнуват "Шарж"

Две представления с вход свободен са предвидили младите актьори и ръководители на Театрална къща "Шарж", за да отпразнуват своя четвърти рожден ден. Захарина Тонева и Георги Димов ръководят две групи - една за деца и друга за тийнейджъри, а отскоро Театрална къща "Шарж" има и своя редовният курс по Импровизационни умения.  Първата пиеса част от..

публикувано на 22.05.24 в 14:02

Великите европейци - Джефри Чосър

Като споменах прочутата древна обител в Кентърбъри, накъдето през една луда пролет се отправят героите на Джефри Чосър – ето и малко исторически и географски бележки за онова време и място. След битката при Хейстингс през ХІ век норманите на Вилхелм - или Уйлям - Завоевателят превземат Англия. Тук те се смесват с датските викинги,..

публикувано на 22.05.24 в 10:10

Веселин Куртев се завръща в галерия "Савов" с нова изложба

Художникът Веселин Куртев открива изложба рисунки в галерия „Савов“ от 18:30 ч. Тя носи името „Зарвъщане“ и се състои от 25 изчистени и концентрирани картини. Те разделени в три цикъла. Един от циклите е повлиян от албума на музиканта Теодосий Спасов „Рибите се моят за дъжд“. Рисунките са рисувани през последните 2 години.  Изложбата „Завръщане“..

публикувано на 22.05.24 в 07:22

Връчват наградите "Пловдив" за принос в изкуството и културата

Церемонията е от 18,30 ч. в Драматичния театър.  Призът се връчва в 12 категории в различни сфери на културата и изкуството.  Традиционно престижното отличие се връчва в навечерието на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.  Началото е поставено през далечната 1969..

обновено на 22.05.24 в 06:55
Реставраторът Никола Стоянов

Показват до дни реставрираната Източната порта на Филипопол

Най-широката запазена улица от римско време, 13 метра и 20 сантиметра, от  II – III век  по нашите земи се намира в Пловдив. Тя започва от Източната порта и  е свързвала пристанището на река Хеброс с центъра на града. Обектът е част от проекта „По крепостните стени на Филипопол“ и ще бъде открит за посещения до края на май. Реставраторът..

публикувано на 21.05.24 в 11:49