Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган е предвидимият за Брюксел президент на Турция

Каква визия за  образа  на Турция очертават изборите в югоизточната ни съседка 100 години след основаването на Турската република и след 20-годишното управление на президента Реджеб Тайип Ердоган?  Какво означава за Света, Европа и България фактът, че президентските избори в Турция са битка за връщане на Анкара в евроатлантическата орбита – журналистът Мехмед Юмер.

"За мен тази развръзка беше очаквана. Независимо, че казвах, че има доза оптимизъм, тъй като опозицията набира много популярност и въпреки че има огромно недоволство срещу управлението на президента Ердоган, неговата подкрепа не е за омаловажаване, докато не се срине неговият публичен образ вътре в Турция. На традиционната си балконна реч вчера той беше много уверен и призова, ако се стигне до балотаж, неговите симпатизанти мощно да подкрепят Партията на справедливостта и развитието".

По думите на Юмер, тогава той ще получи и още един плюс, тъй като неговият Алианс - Републиканският алианс с партията на националистическото движение и още две малки партии имат мнозинство в Меджлиса. Така Ердоган отива на балотаж с още по-уверени стъпки.

Той припомни, че когато през 2019 г. Партията на справедливостта и развитието на президента Ердоган загуби Истанбул и Анкара, е било ясно, че точно в тези два града, които държат най-голямата икономическа сила в страната, живеят най-четящите хора в Турция.  Ердоган идва на върха, защото е подкрепян от  периферията на Анадола и се ползва с огромната й подкрепа.

"Много външни наблюдатели гледат с интерес към Турция, защото от Вашингтон, Лондон през Брюксел до Москва изборите са много интересни. Ердоган се опитва да се наложи като регионален играч, на цената на това дори понякога да излиза извън рамките на добрия тон. Той обвърза много Турция с Русия и чрез атомната централа, която ще се строи и зависи от руските доставки на газ. Русия отложи тези дългове, които Турция й дължи за  газовите доставки и това се тълкуваше като косвено рамо на Путин към Ердоган. Много са преплетени интересите, но Турция няма да е незаменим партньор на всяка цена за Западния свят, който не е еднороден."

Българските изселници в Турция от 1989 г. са възпитани по друг образец, независимо че са възпитани по времето на комунизма, когато нивото на образованието в България е било много по-добро от образованието в Югоизточната ни съседка.  Сега те гласуват  за опозицията.

"Как обаче да си обясним факта, че турците в Германия, които поколения наред вече живеят там и би трябвало да има някакво културно взаимодействие, те продължават да гласуват за Ердоган. Има някаква трудно обяснима магия във връзката между Ердоган и неговите поддръжници, където и да се намират те".

На въпрос кой от двамата конкуренти за президентския пост ще бъде по-приемлив за Европа и България, журналистът подчерта, че отговорът е труден, но президентът Ердоган е предвидимият за Брюксел партньор, който си е спазвал ангажиментите. 

"Всичко това обаче са условни неща на този етап, а кой ще спечели, ще решат турските граждани. Ние като държава пък, ще преговаряме от гледна точка на българските интереси".

Повече - от звуковия файл:

По публикацията работи: Веселина Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Започна Европейската седмица на общественото здраве

За шеста поредна година ще се проведе Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW), от 13 до 17 май 2024 г. Това е годишна инициатива, организирана и координирана от Европейската асоциация за обществено здраве (ЕEUPHA). Тя  има за цел да повиши осведомеността за общественото здраве и да насърчи сътрудничеството между обществената здравна..

публикувано на 13.05.24 в 08:59

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11