Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев в момента очевидно играе защитна игра

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че няма да подаде оставка. По темата Антоанета Петричанска разговаря с адвокат Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“.

Адвокат Величков беше категоричен, че вече на всички в България е ясно какво се случва по върховете на съдебната власт. Той коментира и думите на главния прокурор Иван Гешев, че ако Борислав Сарафов не подаде оставка до утре, лично ще подаде предложение във ВСС.

„Това е реципрочен ход. Той наричаше днес замеснтика си лицето Борислав Сарафов. Да не забравяме, че преди това пък Борислав Сарафов поиска оставката на своя заместник Ясен Тодоров. В същото време шестимата прокурори от ВСС, които уверено стояха три години и половина зад Иван Гешев като главен прокурор, на два пъти го избраха, след това на два пъти го спасиха, те пък поискаха освобождаването на главния прокурор Иван Гешев. И стана така, че всеки на всекиго иска оставките. Прилича малко като в детската градина – на ти си куклите, дай си ми парцалките. Но тук нещата са много по-сериозни. Явно политическите кланове разместиха пластовете, до такава степен, че техните протежета във върховете на съдебната власт, се сбиха помжду си като малки деца. А най-сърдитото дете го играе самия Иван Гешев, който казва, че политическият боклук трябва да бъде изчистен от НС. Само това изречение е достатъчно основание да му се иска освобождаването за уронване на престижа на съдебната власт. Аз смятам, че няма главен прокурор или въобще магистрат в Европа и целия цивилизован смят, който някога да е поискал да се изчиства политическия боклук. Но оставяйки това на страна, в момента очевидно Гешев, който е с доста свръх его, играе защитна игра, показвайки и късайки оставки, за да запази поста си. Тъй като явно счита, че иначе би се изтеглил позорно от властта“, каза още Величков.

Той беше категоричен, че никой в България не може да предвиди какъв ще бъде крайният резултат.

Цялото интервю с Велислав Величков можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08

Силен ход за кабинет - Бойко Борисов да даде крачка назад

Как ще се конфигурира новото управление, или ще се наложи повторим изборите през есента, за сложните преговори, за правителство на малцинството лансирано от Бойко Борисов, говорим с политолога доц. Иван Начев . Доц. Начев каза, че поредните избори у нас донесоха умора от безкрайните гласувани през последните няколко години, както и това, че никой..

публикувано на 25.06.24 в 09:49

"Образователни маршрути-България" - от Атина до Пловдив

Ученици от Българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина са на посещение в Пловдив по проект на Министерството на образованието и науката. Ние сме в града за пет дни, съобщи директорът на училището Мими Ничева .  МОН отпуска средства по проекта "Образователни маршрути-България", с него децата, които се обучават в български..

публикувано на 25.06.24 в 09:05

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47
Татяна Буруджиева

Преговорите между партиите няма да са лесни

„Няма да са лесни преговорите между партиите, които ще вървят успоредно с консултациите при президента Румен Радев. Добре, че президентът свиква консултации. Можме да го приемем, че има още какво да се доизяснява с партиите по вариантите за правителство. Защото въпреки, че само две политически сили се отзоваха на поканата за разговори при ГЕРБ,..

публикувано на 24.06.24 в 10:33