Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ са вече нежелан партньор

Добромир Живков
Снимка: Савина Спасова

Социологът Добромир Живков коментира в програма "Ден след ден" възможните варианти за съставяне на правителство. Според него шансовете за правителство с първия мандат намаляват сериозно след последните събития в политическия и обществен живот.

"Отваря се възможност и след заявката, която направи г-н Атанасов от новата коалиция ПП-ДБ за евентуална промяна  в  списъка, който беше предложен за кабинет и в този смисъл на мен понастоящем по-вероятен ми изгелжда сценаий с кабинет с втория мандат, виждайки, че  БСП бламираха този план Б на ГЕРБ", коментира социологът. 

По думите на Живков политичеса зрялост, която се очаква да прояват от ПП-ДБ, би следвало да ги отдалечи в сегашната ситуация от политическото и да се търси експертен формат на кабинет.  В него могат да участва и хора - дори от най-първия вариант на списъка, защото  сящащ те са били приети и от ГЕРБ.

Той смята, че понастоящем ГЕРБ е в ситуацията, в която започва да  изглежда като нежелан партньор.

"Най-малкото и поради непредвидимостта от гледна точка на това какво ще се случи по отношение на евентуални и потенциални във времето обвинения срещу Борисов и то официално повдигнати, а не в медиите. В този смисъл е рисково да се търси, от която и да е полическа сила вариант от персонални политически лица от ГЕРБ в следващ кабинет, допълни анализаторът.

Според него и на ГЕРБ е ясно това в сегашната ситуация и затова отново няма да се  говори за коалиционен кабинет, а за кабинет и състав много по-малко партийно оцветен дори от предложения от акад. Денков.

Обществото би приело такъв кабинет положително смята социологът.

Той подчерта, че доверието в българските институции е на много ниско ниво и прокуратурата не прави изключение - около 14 до 17 %, което е практическа липса на доверие. Скандалите с прокуратурата вече  имат политическо отражение. 

По думите му цялата тази криза ни напомня, че нашата демокрация очевидно има много тежки дефекти, че в нея принципа на разделение на властите не се спазва отдавна . 

"Всъщност поглеждайки от тази переспектива събитията в страната вече политическото и по-скоро технологията на политиката  по отношение на това  ще имаме кабинет или не изглежда като второстепенна задача за сметка на голямата такава да се върнат устоите на демократичното ни общество", каза Живков и допълни, че

"Основната отговорност на политическата класа в момента е както да се създаде кабинет, така и да се търси решение на много дълбоките проблеми в българската правораздавателната  система".

Цялото интервю може да чуете от прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38