Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС отказа над 5 млн. лв. аванс за козирката на "Колежа"

Общинските съветници отхвърлиха предложението да се отпуснат малко над 5 милиона лева аванс за изграждане на козирка на стадион „Христо Ботев“.

Изненадващо, в точката за отчет и план-сметка за младежките дейности през т.г., бе вкарано предложението за авансово плащане за козирката на Колежа. Предложението изчете от трибуната общинският съветник Едуард Сарафян от „Кауза България“. По думите му парите трябваше да дойдат от спестени средства от проекти, които се изграждат или ремонтират по ОП „Региони в растеж“.

В залата обаче предложението срещна сериозен отпор. Независимият Слави Георгиев обяви, че това е от най-лошите практики на общинското ръководство: „В извънреден порядък да се вкарва подобно сериозно нещо?! Това е поредният срам за Здравко Димитров, който не може да си подреди кметските дела и 3 години и половина след началото на мандата показва, че не знае как се управлява“.

Подкрепи го и Тодор Стоилов от „Алтернатива за Пловдив“: „По същество трябваше да гледаме план-сметка за разпределяне на разходите на Младежки дейности, които са 90 хиляди лв. Изведнъж ни се хвърлят милиони за друго. Има си канален ред за тези неща, още повече, че става дума за парите на пловдивчани“.

Владимир Славенски от ДБ заяви, че предложението е несериозно.  

Ресорният зам.-кмет Георги Титюков обясни, че идеята е дошла на вчерашната 3-часова среща между общинското ръководство, инвеститора и фенове. „Строителят е обещал да инвестира 17,5 млн. лв. собствени средства за 3 години – 2023, 2024 и 2025 г., но се получава така, че тези пари трябва да се разплатят през 2024 и 2025 г. С това той не е съгласен. Тези 5 млн. лв. са 30 % аванс за металната козирка на стадиона“.

Титюков допълни, че парите идват от индексациите, които са заложени при ремонта или изграждането на обектите по Оперативна програма „Региони в растеж“, така че те на практика са спестени. „Не се вземат пари нито от детски градини, нито от обектите на Гладно поле“, заяви зам.-кметът.

В крайна сметка предложението да се дадат 5-те млн. аванс бе отхвърлено.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Локо победи с 2:0 "Ботев" в дерби на дублиращите тимове

"Локомотив" II надви "Ботев" II в отложената среща при дублиращите отбори. “Черно-белите” надделяха с 2:0 над “жълто-черните” на “Лаута”. Петър Андреев реализира и двете попадения за крайния успех. Иван Михайлов пък можеше да направи резултата класически, но нацели страничната греда. Така "Локомотив" триумфира и в двете дербита през сезона в..

публикувано на 25.04.24 в 09:59

Приветстваха шампионките на "Марица" и в Общинския съвет

С аплодисменти и на крака общинските съветници посрещнаха шампионките от волейболен клуб Марица Пловдив, които в началото на днешната сесия показаха спечелените трофеи през тази година – Купата на България и Шампионската титла. Отборът на "Марица" спечели за поредна година и двете титли в страната.  Председателят на Общинския съвет в Пловдив Атанас..

публикувано на 25.04.24 в 09:15

Благотворителен базар в село Калековец

В празничния ден на Цветница, Сдружение "Жените днес" с. Калековец, Кметството в селото и НЧ "Пробуда - 1927" организират Благотворителен базар. Целта на инициативата е да се съберат средства за поставяне на паметна плоча на Мария Атанасова.   Мария Георгиева Атанасова е български летец-пилот, първата жена командир на тежък тип самолет в света,..

обновено на 24.04.24 в 15:30

Волейболистките на "Марица" и кметът вдигнаха 10-та шампионска титла

Кметът Костадин Димитров прие в Община Пловдив волейболните шампионки от Марица, които в неделя спечелиха рекордна десета поредна титла на България. На събитието в сградата на общината присъстваха още председателят на Общинския съвет Атанас Узунов, заместник-кметът на Пловдив Николай Бухалов, мениджърът на волейболния клуб Борис Халанчев и един от..

публикувано на 24.04.24 в 14:07

Ботев вади нов договор на основен халф

Шефовете на Ботев (Пловдив) умуват дали да предложат нов договор на един от основните си играчи. Става въпрос за полузащитника Дилан Мертенс. Нидерландецът, който у нас игра и за Царско село, откъдето премина при „канарчетата“, се намира в много добра форма в последно време. Това е накарало ръководството да се замисли върху продължаване на кариерата на..

публикувано на 24.04.24 в 10:10