Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зрелостниците в Пловдив са доволни от матурата по БЕЛ

"Лесно е, ако си учил", кават дванадесетокласниците

| обновено на 19.05.23 в 15:14

Като лесна опредилиха зрелостниците от Пловдив матурата по български език и литература. Те имаха 4 часа, за да решат всички 41 задачи, а последната беше да пишат по избор интерпретативно съчинение на тема "Пътят на посвещаването в любовта" по стихотворението "Посвещение" на Петя Дубарова или есе с формулировка „Живот в мрежата“. Част от дванайсетокласниците казаха, че са избрали есето, тъй като не са чели стихотворението на Петя Дубарова, а темата за любовта им е далечна.

„Доволни сме. Лесна матура се падна. Реално съчинението беше по стихотворението „Посвещение“ на Петя Дубарова. Който го е учил и знае, ще се е справил добре. Есето беше на тема „Живот в мрежата“. Реално и двете теми бяха добри. Аз избрах есето, защото смятах, че ще ми е по-лесно. Животът, който е край нас, все едно се чувстваме в мрежата, все едно нещо ни възпира. Реално това е мрежата“, каза дванайсетокласничка, която излезе СУ „Патриарх Евтимий“.

Други зрелостници казаха, че матурата е била по-лесна от пробната. Някои обясниха, че са избрали да пишат есе, тъй като темата е била много по-близка до тях.

„Не бях учил за творбата, която се падна за интерпретативното съчинение“, каза ученик, който излезе от изпитната зала в последния момент.

Имаше обаче и дванайсетокласници, които са писали на тема „Пътят на посвещаването в любовта“ по стихотворението „Посвещение“ на Петя Дубарова.

„Писах интерпретативно съчинение. По-лесно ми беше. Стихотворението „Посвещение“ на Петя Дубарова е хубаво. Има доста неща, теми, мотиви, които могат да се включат в съчинението. И като цяло – доста интересно, доста изживявания и емоции“, казаха развулнувани дванайстеокласнички.

И момчета обаче писаха по темата „Пътят на посвещаването в любовта“.

„Любовта е нещо магично. Затова избрах да пиша интерпретативно съчинение. Винаги ибирам по-моралните неща, не метариални. Другата тема нещо ме отблъсна и не ме докосна. Вълнува ме любовта“, коментира дванайсетокласник пред училище „Патриарх Евтимий“.

Зрелостниците допълниха, че времето им е стигнало за всички 41 задачи. 

В звуковия файл можете да чуете репортаж за матурата по български език и литература. 
По публикацията работи: Марин Данев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Започва Празникът на Златоградското чеверме

С богата програма се отбелязва Празникът на Златоградското чеверме. Празникът ще започне тази вечер с шоу програма на комика Шкумбата и с участието на танцова формация „Елика“.  Кулминацията на празника ще бъде в събота, когато на централния градски парк отново ще бъде представено автентично приготвяне на чеверме и традиционни златоградски ястия...

публикувано на 10.05.24 в 10:18

В Пловдив започват Кирило-Методиеви дни

С концерт и литийно шествие на ученици от Хуманитарната гимназия „Свети свети Кирил и Методий“ ще бъде даден старт на Кирило-Методиевите дни в Пловдив. Концертът ще се проведе в аулата на училището. В 11.45 от там ще тръгне литийно шествие, което ще премине по главната улица и ще завърши в Стария град.  Училището е създадено на 1..

обновено на 10.05.24 в 08:06

"Дефиле Вино и гурме" в Стария град

Десетото юбилейно издание на фестивала „Дефиле Вино и гурме“ се открива днес в Пловдив и ще продължи през уикенда. На 16 локации в Стария град ще бъдат представени със свои щандове 55 участници – 43-ма винопроизводители и 12 производители на хранителни продукти. Сред по-известните места, които пловдивчани и гости на града вече познават, са..

обновено на 10.05.24 в 08:06

7 бременни жени се имунизираха срещу коклюш в РЗИ-Пловдив

7 бременни жени си  поставиха в РЗИ –Пловдив ваксина срещу коклюш в първия ден от въведените временни противоепидемични мерки заради епидемичното разпространение на инфекциозното заболяване.  Имунизацията срещу коклюш е еднократна, препоръчителна и безплатна и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш, с намалено антигенно..

публикувано на 09.05.24 в 16:32

В Деня на Европа руски знамена се развяха на Альоша

Стотици пловдивчани поднесоха венци и цветя на паметника Альоша и почетоха 9 май – Деня на победата .  Слово произнесе руският посланик у нас Елеонора Митрофанова, която бе придружавана от почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов.  Редом до българските знамена граждани носеха и руски флагове. Част от гражданите заявиха, че на 9-ти май..

публикувано на 09.05.24 в 14:51