Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разговорите за първия мандат са възможен хоризонт за втория

Политологът Любомир Стефанов смята, че е малко вероятно да се намери подкрепа на правителство с първия менат, въпреки оптимизма, демонстриран днес от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Не достигат петима депутати, а правителство гласувано, благодарение на „разболели се депутати“ е правителство в постоянна оставка, което може да бъде свалено без всякакви церемонии.

Що се отнася до идеята за „конституционно правителство“, лансирано като идея от Христо Иванов, това според анализатора, е пореден опит за прагматизъм в хаоса и политическото безвремие.  Това е опит да се брандира следващото парламентарно мнозинство. Ясно и кой трябва да влезе в това мнозинство  - ПП-ДБ, които искат да водят този процес, ГЕРБ – СДС, въпреки съмненията за това как те разбират реформата, ДПС, които имат цена, готова да изтъргуват, ИТН, които заявавяват, че ще бъдат конструктивни за разлика отпреди две години.

БСП са все по- интересен, но и все по- непредсказуем актьор, а Възраждане искат да играят играта самопо собствените си правила.

Любомир Стефанов изрази надежда, че  времето, което Мария Габриел е използвала за съдържателни разговори очертава възможния хоризонт за втория мандат. Но с него ПП- ДБ „буквално ще си протегнат врата на дръвника“, защото са в огледалната ситуация на ГЕРБ отпреди година и половина - единствената подкрепа, която могат да получат е от партиите, с които заявяват, че не искат общо управление.

Любомир Стефанов обяви, че механизмът за контрол на главния прокурор е част от законите, които са необходими за да получим средствата по плана за възстановяване, но истинската правосъдна реформа предстои.

Липсата на доверие засяга всички от нас и ни се връща като бумеранг и политиците са длъжни даго възстанявят. А, заедно с дълбокия разговор за съдебната система, трябва да върви и разговора за ежедневните проблеми на обществото. На нивото на декларативните намерения всички пеят в „Хора на добрите момчета“, но въпросът е да не си останат с намеренията. Държавата е на кръстопът, а трябва да поеме по път, подкрепян от повечето граждани.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 10.05.24 в 16:48

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38