Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шишеяди и кошчета за разделно събиране зарадваха ученици

| обновено на 23.05.23 в 15:33
3
Снимка: Личен архив

Повече от 3000 деца и подрастващи ще имат възможност да изхвърлят своите опаковки разделно. Благодарение на участието, и доброто си представяне, в кампанията „Ден на рециклирането“, осем учебни заведения получиха награди - Шишеяди и кошчета за разделно събиране, които поставиха на територията на учебните си бази.

Над 100 учебни заведения се включиха в кампанията, координирана от сдружение „BG Бъди активен“, като организираха  различни еко занимания като почиствания, работилници, активни игри #безотпадъци, модни ревюта и арт дейности от преизползване на  отпадъчни материали и други. Всички участващи училища и детски градини организираха разделно събиране на пластмасови бутилки, като в рамките на 1 месец те събраха над 5 800 кг.  Инициативата запознава учениците с нуждата от опазване на околната среда и поставя основите на тяхното отговорно поведение. Всички участващи учебни заведения получиха сертификат “Герои на рециклирането”.

“Стремим се да насочим вниманието на цялата училищна общност, която включва учители, ученици и техните семейства, към ползите от рециклирането”, казват координаторите на кампанията, като те ще продължат да споделят към учебните заведения различни ресурси, помощни материали и отворени покани за включване в различни кампании, и събития свързани със зелено образование.

Този понеделник, стартира и седмицата на физическата активност и спорта MOVE Week. Между 22 до 28 май, част от най-голямото ежегодно събитие популяризиращо различни видове физическа активност ще станат градове, асоциации, компании и спортни клубове от цялата страна. Всички те ще  спортуват на чисто със Спорт #БезОтпадъци. MOVE Week е европейска инициатива, която се провежда в повече от 30 страни и привлича над 1 милион участници всяка година. 

„Със събитията от MOVE Week отправяме две послания - да открием своето движение и да опитваме нови активни занимания и спорт, и едновременно с това да помислим каква отговорност носим освен към себе си и към средата около нас. Спорт #БезОтпадъци е страхотна възможност да използваме езика на спорта, като средство за опазване на природата и градската среда по-чисти”, казва Ласка Ненова от „BG Бъди активен“.

Пловдив е първият град станал част от кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” и като такъв продължава да прави стъпки в правилната посока към така мечтания от всички ни “Град #БезОтпадъци”. Към момента в кампанията за повишаване нивата на разделно събиране и рециклиране са въвлечени над 50 населени места, а всичко това се случва благодарение на сдружение „BG Бъди активен“ и дейностите им в посока обединени усилия за създаване на споделена отговорност към средатата около нас.

Като част от едноименната кампания, сдружението координира и поставянето на контейнер за рециклиране на дрехи и обувки, който се намира в район “Южен“, до бившия обувен завод „Флавия“.

В контейнерите, обозначени с надпис „Дрехи и обувки“, могат да се поставят дрехи, обувки, чанти, колани и домашен текстил. Върху тях са написани инструкции за използването им и номер за връзка при необходимост от допълнителна информация. Задължително е дрехите да са чисти и да бъдат поставени в торба, за да бъдат запазени при транспортирането им. Събраните дрехи се сортират и дезинфекцират, и според своето състояние намират последваща реализация. По-голямата част от годните за употреба дрехи, събрани в България, отиват в страни с по-нисък стандарт на живот. Основната цел е всяка дреха да намери собственик, който има нужда точно от нея и би я носил, удължавайки жизнения ѝ цикъл.

Според проучване, потреблението на дрехи е нараснало с 400% през последните 20 години, а  т.нар. “бърза мода” е на четвърто място по отрицателно въздействие върху околната среда. Данните сочат, че шест милиона тона текстилни продукти се изхвърлят всяка година в Европа и по-малко от 1% се използват повторно. Разделното събиране на непотребните текстилни продукти е единственият начин те да получат втори живот – отново като дрехи или рециклирани в други продукти. Намаляване на количеството текстил на сметищата чрез удължаването на живота на дрехите (броят на носенето на една дреха се удвои) и увеличаване мащаба на рециклиране, може да намали въглеродните, водните и отпадъчните отпечатъци.

Още от Румяна Киризиева, от сдружение "BG Бъди активен". Гост в предаването "Вход свободен". 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Контролата на Ботев Пловдив с ЦСКА 1948 пропадна

Третата контрола на Ботев Пловдив с ЦСКА 1948, която трябваше да се изиграе днес, отпадна поради наводнен терен на стадион „Витоша“ в Бистрица. Наводненият терен е в резултат на проливните дъждове. Вместо това Ботев ще проведе тренировка тази вечер като част от лагера на тима в Правец. Следващата проверка на „жълто-черните“ ще бъде на 2 юли срещу..

публикувано на 28.06.24 в 18:21

Предстои 14-издание на фестивала "Събуди се"

Редом до финалните дни на юни и с поглед към първите на юли идва и времето на любимия на хиляди фестивал "Събуди се", познат още под името "Wake Up". По думите на организаторите "Събуди се" е много повече от фестивал. Определят го като шестдневно приключение в сърцето на Родопите, насърчаващо личностното израстване и връзката с природата. По традиция..

публикувано на 28.06.24 в 16:11
Каспар Симеонов (вдясно)

Каспар Симеонов - финалист от Москва 1980

Легендарният волейболист Каспар Симеонов е роден на 17.05.1955 година в Димитровград Той е олимпийски вицешампион по волейбол от Москва през 1980 година. Заема шесто място в турнира за световната купа в Япония през 1977 г. и пето място на Европейското първенство във Финландия през 1977 г.  Има 453 мача в „А“ група и 150 мача в националния състав на..

публикувано на 28.06.24 в 11:25

Алтер его” - лятно и етно

„Алтер его“ влиза в лятната схема на излъчване, което означава, че ще през летния сезон ви припомняме моменти от нашия радио-пърформанс през годината. За тази събота избрахме да ви зарадваме с предаването, в което разглеждаме въпроса за смеха на различните етнически общности в Пловдив: евреите, арменците, турците, ромите и българите. Темата е..

публикувано на 28.06.24 в 08:16

Топалова остана на крачка от основната схема на Уимбълдън

Гергана Топалова не успя да се класира за основната схема на тенис турнира от Големия шлем - "Уимбълдън". Пловдивчанката отстъпи в третия кръг на квалификациите с 1:6, 3:6 на №134 в световната ранглиста Пана Удварди от Унгария. Срещата продължи 73 минути. В първите два кръга Топалова елиминира със 7:5, 6:4 №155 в световната ранглиста Ела Зайдел от..

публикувано на 27.06.24 в 18:00