Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният фестивал „Кръстопът“ със седмо издание

| обновено на 23.05.23 в 15:51

Проектът Международен младежки фестивал „Кръстопът”, стартира още през 2010 година, по идея на проф. д-р Стела Динкова. Първоначално се реализира на национално ниво под различни наименования, докато през 2017 година окончателно се трансформира в Международен младежки фестивал „Кръстопът”, с шест поредни успешно проведени издания. 

Той е насочен към развитие на художественотворческия потенциал на преподаватели, студенти и докторанти в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, Пловдив. Привлича изявени артисти - инструменталисти и лектори. Две са заложените направления – художественотворческа дейност (концерти на видни наши и чуждестранни артисти) и педагогическо - образователна (лекции, провеждане на семинари, майсторски класове, представяне на нови музикални творби). 

Седмото издание на фестивала включва общо 7 прояви, от които 3 концерта, 1 фотографска изложба, 1 лекция - демонстрация на нов инструмент, 1 майсторски клас по китара и 1 практически семинар в периода 6 май – 1 декември 2023 година. 

На 6-ти май, китарен ансамбъл „Академика“, взе участие във Фестивал за музика и струнни инструменти във Валядолид, Испания, в кралската църква „Св. Михаил и Св. Юлиан“. На 21-ви май, в зала „Иван Спасов“, Владимир Влаев представи своя хибриден акустично - дигитален инструмент за експериментална изпълнителска практика – HexApp. Той е  завършил АМТИИ „Проф. Асен Диаманидев“ със специалностите „Класическа китара“ и „Композиция“. Чрез специализации в МА „Карол Липински“ (Полша) и Кралска академия (Холандия) се развива в областта на експерименталната електроакустична музика.

Програмата на фестивала продължава на 29 май, от 18 часа, с концерт на Моника Дзула-Радкиевич (Полша), доцент доктор по класическа китара в Музикална академия „Станислав Монюшко“, Гданск. Концертът е в зала „Съборна“. В самия край на месец май, на 30-31 май, предстои и майсторски клас на Моника Дзула-Радкиевич.  

Фестивалът продължава през есента. На 2 октомври, от 18 часа, в Концертна зала и фоайе на АМТИИ „Проф. Асен Диаманидев“ се открива фотографската изложба на Дина Йорданова. Съществена част от събитието е и концертът на мандолинен квинтет „Сезони“.

Датите 20 - 22 октомври са запазени за семинара „Дъхът на живота“, на Джон Крофорд, преподавател в Кралска музикална академия и Тринити колидж, Лондон. Той е и член на „Асоциация на учителите по Александър техник”. Основната му дейност в последните години е свързана с преподаване на „Александър техник” - умение за откриване, промяна и предпазване от дългогодишни навици, които предизвикват напрежение и болка в тялото.

На 1-ви декември, от 18.30 часа, е концертът на Мак Гържич, в Епископска базилика „Филипопол“. Мак Гържич (САЩ) е с две номинации за „Грами“, за последните си два компактдиска. Той е художествен директор на един от най-големите европейски китарни фестивали, който се провежда в родния му град Загреб и инициатор на „Виртуален китарен оркестър“, събрал над 1500 китариста по време на пандемията. 

За международния младежки фестивал „Кръстопът“, в предаването „Вход свободен“, разговаряме с неговия създател и вдъхновител проф. д-р Стела Динкова.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В "Срещите" - как литературата вижда Пловдив

В навечерието на големия ден 24 май с Емилия Каменова си припомняме знаковите имена, които Пловдив създава в българската литература.  Поглеждаме как литературата вижда Пловдив. Достолепен, могъщ... ..  Но защо тогава е живо това наблюдение: "Изкатерили сме се на раменете на великани, а днес приличаме на джуджета".

обновено на 17.05.24 в 11:08

„Алтер его” – Орфей и сатирична лира

За фестивала на поезията „Орфей – 2024“ ще говорим в „Алтер его“ тази събота. Наградените поети вече са оповестени, но ще направим това и при нас – като повод да поговорим с организатора на седемте издания Антон Баев.  Ще разменим думи и с носителката на големия приз за поезия Мирела Иванова, както и с две от отличените поетеси в две..

обновено на 17.05.24 в 11:08

Звездна италианска вечер на Античния театър

Трима забележителни италиански певци посреща Пловдив с концерт-спектакъла  „THE MAGIC OF ITALIA”. На 06.06.2024 (четвъртък) от 20:30 ч. красотата на италианската песен ще властва на сцената на Античния театър . Броени дни остават до срещата с ДЖАНИ СКРИБАНО, ЛУКА МИНЕЛИ и КИАРА ПЕРАЛЕ. Под съпровода на оркестъра на ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ПЛОВДИВ,..

публикувано на 17.05.24 в 10:54

В музея "Борис Христов" гостуват "Само диви"

Под знака на 110-та годишнина от рождението на световноизвестния оперен певец Борис Христов в навечерието на рождения му ден 18 май, в едноименния Ннационален музей в София ще бъде открита изложбата фотографии и графики на Антония Маринова - Crazy. Тя е със заглавие "Само диви" и се осъществява в рамките на авторския проект на Донка Налбантова..

публикувано на 17.05.24 в 10:07

Надежда Радулова представя "Тук живее Йожи"

Среща-разговор с Надежда Радулова с новия й сборник с разкази „Тук живее Йожи“  организират Литературен фестивал Пловдив чете 2024, издателство „Жанет 45“ и клуб „Фарго“.  Модератор на събитието е Инна Иванова. Надежда Радулова е преводач на поезия и проза от английски, редактор и преподавател. Автор е на осем стихосбирки. Защитава..

публикувано на 17.05.24 в 09:03