Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обещание за правителство на ротация е като наречена сватба

Снимка: БГНЕС

Обещанието за ротационно правителство на основата на джентълменско споразумение е като дадена дума за сватба, т.е. може да се реализира, но може и да не се реализира. Това коментира проф. Пламен Киров, ръководител на Катедрата по конституционно-правни науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и бивш конституционен съдия.

 Той добави, че не случайно Бойко Борисов преди минути в Пловдив призова ПП да не четат новини и да не гледат телевизия, докато не се състави правителство.

„Обещанието за женитба трябва да бъде изпълнено и затова не трябва да се намесват външни фактори“, каза проф. Киров. По думите му в такава ситуация би трябвало да се действа по примера на останалите европейски държави, т.е. да има коалиционно споразумение.  Припомни и думите на академик Николай Денков, че ако няма стабилно правителство и управление той веднага ще си подаде оставката, което означава, че договорката няма как да се реализира.

Проф. Киров обясни още, че според конституцията ни не може да има ротация на премиери, а на правителства.

„Не може да има министър-председатели на ротационен принцип в едно правителство, тъй като за да се освободи стола на министър-председателя политикът, който го заема трябва да подаде оставка.

Според конституцията ни, когато премиерът подаде оставка, то цялото правителство излиза в оставка.

Може обаче да има ротационни правителства, излъчени от едно и също парламентарно мнозинство. Ако на 9 месец акад. Денков подаде оставка, то цялото правителство подава

Президентът прави консултации и връчва мандат на най-голямата парламентарна група, т.е. ГЕРБ “, каза проф. Киров. Той уточни, че в този случай не се назначава служебно правителство, тъй като по конституция това се случва след три безуспешни последователни опита.

Според него Мария Габриел няма да предложи правителството на академик Денков, а ще предложи експерти от ГЕРБ и само Николай Денков ще бъде от ПП.

Във връзка със съдебната реформа припомни, че 4 от 5 правени изменения на конституцията са посветени на съдебната власт и тя не е станала по-добра. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52