Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Премиера на "Оловна тишина" на Ивайла Александрова в Радио Пловдив

| обновено на 25.05.23 в 10:28
Снимка: Радио Пловдив, Марин Данев

Книгата „Оловна тишина. Историята на един разстрел“, издадена с печата на ИК  "Жанет 45", беше представена в  Първо студио на Радио Пловдив.  Автор на документалния роман, писан в продължение на 10 години, е Ивайла Александрова.

Авторката работи като журналист в БНР, сценарист е на документалния филм за Вапцаров "Пет разказа за един разстрел“ от 2013 г. С режисьор Костадин Бонев. Филмът е носител на наградата за режисура и е отличен като най-добър филм на кинофестивала „Златен Ритон“.

Документалният роман на Ивайла Александрова „Оловна тишина“ беше преддставена от Младен Влашки.

За книгата: 
Ивайла Александрова не громи идоли и не сваля ореоли. Оценките, доколкото ги има, не идват от нея. Тя не произнася присъди, нито контраприсъди – оставила ги е на другите, на нас.

Най-голямото и важно постижение на тази книга е, че от дълбината на морето от факти – факти, които не спираха да изскачат до края по един почти свръхестествен начин, сякаш чакали осемдесет и повече години точно този момент – в крайна сметка действително се е надигнала истината, и то не само тази за конкретния случай, а понятието за истина изобщо – такова, каквото най-много ни плаши.

Този разказ не ни казва нищо, което не знаем за човешката природа и за което не можем да се досетим – и в това е целият му ужас. В него Вапцаров не е нито монумент, нито случайна жертва. Той е човек, направил своя съзнателен избор и понесъл възможно най-тежките последствия от него.

"Трудно ми е да преценя за кого повече е тази книга – за живите или за мъртвите. Защото всяка смърт отнема от онези, които остават след нея, много повече от изгубения близък човек. Адските кръгове са много повече и се простират далеч преди и след, достигайки чак до днешното".
— Елена Алексиева

"Това изследване е безпощадно спрямо всякакви манипулации относно Вапцаров, неговия архив в паметта на българите и неговото творчество. Изпълнено е с научна точност, с много прозорливост в търсенето – изворовият материал е безспорен и в голяма част непознат – без идеологизации или субективизации. Издаването му е просто дълг към българското себепознание".

— Младен Влашки


По публикацията работи: Марин Данев
Още от категорията

Премиера на "Избрано" на Людмил Станев в Първо студио на Радио Пловдив

Людмил Станев ще представи последната си книга "Избрано" в Първо студио на Радио Пловдив. Срещата е с начален час 18.00 и ще се проведе на 09 октомври, понеделник. За писателя и събраните в "Избрано" колекция разкази ще говори литературният историк и критик доц. Младен Влашки, който е и автор на предговора на томчето. изайнер на "Избрано" е Петър..

публикувано на 03.10.23 в 16:05

Виенски джаз квартет с концерт в Първо студио на Радио Пловдив

„Камерна сцена Пловдив“ представя виенския джаз квартет Life Aquatic в Първо студио на Радио Пловдив. Концертът е тази вечер от 19 часа. Музиката на квартета варира между различните жанрове и музикални форми - преплитат се съвременен джаз, свободна импровизация и камерна музика, влияния от инди рок и алтернативната сцена, с ехо от мелодиката..

публикувано на 27.07.23 в 08:52

Радио Пловдив и НБ "Иван Вазов" с изложба "Спасените и спасителите"

„Спасяването на българските евреи е знаменателно дело в българската история и е важно да си припомняме такива събития“, изтъкна генералният директор на БНР Милен Митев:  "защото понякога се втренчваме много в лошите неща и забравяме добрите примери. А добрите примери са важни, за да ни вдъхновяват и да ни накарат да ги последваме. Дай Боже никога..

публикувано на 20.07.23 в 18:57

Радио Пловдив е домакин на изложбата "Спасените и спасителите"

В Културния център на Радио Пловдив от 17 часа днес ще бъде открита изложба, посветена на 80-та годишнина от спасяването на българските евреи. Документалната експозиция "Спасените и спасителите" е част от проект на Радио Пловдив и се реализира в партньорство с НБ „Иван Вазов“. Изложбата се състои от 10 постера, които проследяват живота на..

обновено на 20.07.23 в 07:35

Премиера на четвъртия том от "Великите европейци" в Радио Пловдив

Още малко парчета от пъзела на родната, но непозната, странна и красива, отчайваща и вдъхновяваща, умна и безумна Европа – това ни носи четвъртият том от поредицата „Великите европейци“. Как се заражда и развива театърът в Древна Гърция; защо крал Ричард Лъвското сърце би продал и самия Лондон, ако има кой да го купи; селянка или принцеса е..

обновено на 20.06.23 в 08:15