Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върви, народе възродени!

| обновено на 24.05.23 в 13:34

С празнично шествие на ученици и учители Пловдив отбеляза 24 май. То тръгна от площад 11 май пред Хуманитарната гимназия „Свети свети Кирил и Методий“ и завърши на площад „Стефан Стамболов“. В него се включиха представителни групи на всички пловдивски училища и беше предвождано от кмета на Пловдив Здравко Димитров и пловдивския митрополит Николай.

Преди това в Актовата зала на училището бяха връчени отличия на 36 изявени директори, учители и друг педагогически персонал. А ректорите на  Медицински университет-Пловдив професор Мариана Мурджева, на Аграрен университет професор Христина Янчева, на Академията за музикално танцово и изобразително изкуство професор Тони Шекерджиева-Новак и на Университета по хранителни технологии професор доктор Пламен Моллов бяха удостоени с отличието „Почетен знак на Пловдив“.

 „За мен думите, които днес трябва да изречем на глас, са книжовност и духовност“, каза пловдивският кмет Здравко Димитров.

Митрополит Николай отслужи тържествена литургия, а след това каза, че 24 май е най-българският празник.

Емоцията беше най-голяма сред учениците, които признаха, че 24 май е любим техен празник.

„Това е денят, в който всички отдаваме почит на българското слово и оценяваме стойността му“, заяви пред Радио Пловдив Ива Ичевска, ученичка от Езикова гимназия „Пловдив“, която произнесе празнично слово на площад 11 май.

Празнично беше настроението и на учителите, които от рано сутринта изпълваха пространството пред Хуманитарната гимназия в Пловдив. Те не скриха, че днес пред тях има много предизвикателства.

Аз съм учител и това е моят ден. Това е най-светлият ден през годината и аз съм благодарна, че мога да го съпреживявам всяка година. Днес учителската професия е трудна работа. Голяма отговорност. Но когато си учител и в душата си, това е велико нещо. Аз обичам това, което правя, живея с това, което правя, обичам учениците си и не мисля, че друго бих могла да правя по-добре“, каза Мирела Йорданова, учител по английски език и заместник-директор на Хуманитарната гимназия „Свети свети Кирил и Методий“.

Шествието по повод 24 май беше посрещнато от стотици пловдивчани, които се бяха позиционирали по цялата главна улица, а също и от музикални състави на пловдивски училища. Пред стълбите на „Каменица“ 200 деца под диригентството на професор Златина Делирадева изпълниха химна „Върви, народе възродени“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Затвориха изненадващо бул. „Хаджи Димитър” за месец

Затварянето на пловдивския булевард от днес до 8 юни се налага, за да бъде довършена така наречената шахта, която всъщност се оказа причината да не може все още да се отвори за движение подлеза „Модър-Царевец“. Затварянето на булеварда, което не бе оповестено предварително, обаче затрудни придвижването на граждани, особено с градския..

обновено на 08.05.24 в 16:06

Имунизират по желание бременните жени срещу коклюш

От 9 май 2024 г. до 31 юли 2024 г. се въвеждат временни противоепидемични мерки заради епидемичното разпространение на коклюш, гласи заповед на министъра на здравеопазването.  Мерките предвиждат регионалните здравни инспекции, сред които и РЗИ Пловдив, да организират на регионално ниво извършването на имунизации срещу коклюш по желание на бременни..

публикувано на 08.05.24 в 16:04

Съставиха 600 глоби за неправилно паркиране в Пазарджик

Близо 600 глоби за неправилно паркиране са съставени по време на съвместната акция между община Пазарджик и МВР, която се проведе през април. Това съобщи на редовната си пресконференция кметът на община Пазарджик Петър Куленски.  Той уточни, че 309 фиша са съставили общински служители и 283 фиша – полицаи, или общо 592 глоби.  Акция срещу..

публикувано на 08.05.24 в 15:45

НАП санкционира детски център в Пловдив, не издавал касови бонове

Акт за административно нарушение ще бъде съставен на Детски център в Пловдив, тъй като не издавали касови бонове при плащанията на родителите, ползващи услугата. Контролните действия на данъчните инспектори от НАП са извършени в два детски центъра – единия в Пловдив, другия в столицата, като и двата обекта са собственост на свързани фирми.  От..

публикувано на 08.05.24 в 15:38

Две 13- годишни деца пострадаха леко при катастрофа в Пловдив

Две деца и шофьорка пострадаха при инцидент  на кръстовището между бул. „Копривщица“ и ул. „Севастопол“.  Там „Фолксваген“  нарушил необходимата дистанция и блъснал отзад спиращия пред него лек автомобил „Тойота“, който на свой ред ударил две момичета на 13 г., пресичащи на пешеходна пътека.  От това леко са пострадали водачката на ударената кола..

публикувано на 08.05.24 в 14:17