Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открит е конкурсът за рисунка "Наследници на траките"

Конкурсът, който стартира днес е част от международния фестивал "Дни на тракийската култура 2023". Организатор е фондация „Тракарт-2000“, Пловдив. 

Основната цел на конкурса: чрез средствата на изобразителното изкуство да се провокира в децата и младежите креативност и лично отношение към историята. 

Условия на конкурса: * Участва се само с една рисунка, която трябва да бъде сканирана или заснета с фотоапарат/телефон и да бъде изпратена като прикачен файл във формат / JPG / на e-mail: trakartmuseum@gmail.com;
* Няма ограничение в използваната художествена техника;
* Рисунката трябва да бъде придружена със следната информация: трите имена на участника, държава, град, училище, клас и телефон или e-mail за връзка
* Възраст на участниците: ученици от 1-ви до 12-ти клас /от 7 г. до 18 г./, разпределени в три възрастови групи;
Професионално тричленно жури ще оценява художествената стойност на творбите. Организаторите ще премират с „Бонус точка“ рисунки, които имат кратък текст, изразяващ личното отношение на художника или отразяват събитие от историята на България, т.е. ще се насърчават творби със сюжет. 
Всички рисунки от конкурса ще бъдат експонирани на виртуална изложба във ФБ страницата на Тракарт: https://www.facebook.com/centerTrakart

Класираните на първите три места участници от всяка една възрастова група ще получат грамоти. Начало на конкурса – 25 май 2023 г.

Краен срок за предаване на рисунките – 20 юни 2023 г. Резултатите ще бъдат обявени в страницата на ТРАКАРТ на 22 юни 2023 г.

Организаторите си запазват правото да използват участвалите в конкурса творби за каузи, като задължително посочват автора.

Международен фестивал „Дни на тракийската култура 2023" е част от официалната програма на ОФ “Пловдив - Европейска столица на културата 2019” по Програма „Наследство 2023“ и се провежда с медийното партньорство на Радио Пловдив.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Жени композитори" в музикално матине

Музикално матине "Жени композитори" с програма включваща произведения на жени композитори, ще дадат трио класически музиканти. Събитието ще се случи в петък, от 11ч, в пространството на Изкуствотека, в НБ "Иван Вазов".  В програмата творби от Мара Петрова, Мария-Терезия фон Парадис, Мелани Бони. Участват: Нина Сталева – флейта Павел Генов –..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Пловдивските художници с обща изложба "Рисунката"

Обща изложба "Рисунката" представя в петък вечерта Дружеството на пловдивските художници в залата на бул. "Цар Борис III Обединител" 153.   Сред авторите са не само членовете на дружеството, а и външни гости.  Творбите им могат да се видят до 13 април 2024 година.  Рисунката е в основата на всичко. Жест, светкавична..

публикувано на 28.03.24 в 13:49

Поетесата Светлана Николова представя "На раменете ми"

Поетесата Светлана Николова ще представи в Пловдив новата си стихосбирка „На раменете ми“ .  Премиерата е тази вечер в читалище „Възраждане“. Книгата е с печата на издателство „Изида“, като повечето стихотворения в нея са отличени с национални и международни награди. „ Бих искала да понеса на раменете си целия свят, но едва ли ще..

публикувано на 28.03.24 в 06:30

Концерт на лауреати на цигулкови конкурси

Тази вечер в Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" - Пловдив ще се състои Концерт на лауреатите на цигулкови конкурси ученици в Републикански лицей „Чиприан Порумбеску“ в Кишинев, в класовете на проф. Галина Буйновски и Дария Буйновски. Началният часна изявата  е 18.00 ч. Участници  са: Щефан-Габриел Луце, Виктория..

обновено на 27.03.24 в 14:29

Откриват новия площад "Театрален" в Пловдив

Новият площад "Театрален" в Пловдив ще бъде официално открит днес, на Международния ден на театъра.  Тържеството ще започне в 12.00 часа в двора на Драматичния театър, където ще се съберат представители от всички артистични институции в града и ще започнат своето шествие по Главната улица.  Финалната точка е площадът между улиците „Лейди..

обновено на 27.03.24 в 10:35