Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Фестивалът „Здравей, Армения“ за шести път в Пловдив

| обновено на 31.05.23 в 13:16

Арменската самодейност в България ще бъде представена от участници от Пловдив, София, Русе, Варна и Бургас, както и от Австрия, Кипър и Гърция. На 4-ти юни, от 11 часа, на сцената пред община Пловдив, на площад „Стефан Стамболов“, започва големият концерт. 

В 10.30 часа, от площад "Римски стадион" тръгва шествието, в което всички участници заедно ще стигнат до голямата сцена пред Общината. Танцьори, вокални изпълнители, фотографи, малки и големи ще покажат танцови и певчески  умения, фотоси, автентична арменска музика, колоритни национални носии, изключителен заряд и арменска топлота.

Началото на фестивала ще бъде дадено с флашмоб, в събота на 3-ти юни, от 18.30 часа, на площад „Римски стадион“, в които ще вземат участие представители на всички танцови състави. 

По традиция, вечерта продължава с приятелска вечеря, подготвена от главния организатор на фестивала, фондация „Аракс“. Близо 400 човека ще изпълнят двора на арменския храм „Сурп Кеворк“, в Стария град.

„Фестивалът лавинообразно расте. Първата година, едва, успяхме да направим програма от около два часа. В момента, едва, успяваме да се съберем в четири часа. Така, че пловдивчани да се заредят с много търпение, настроение и желание. Те ще гледат дълга програма, с наистина много колоритни състави. Голяма гордост за нас е, че тази година успяхме да организираме нещата така, че танцов състав от Виена и танцов състав от Кипър да бъдат наши гости. Иначе, всички състави от България ще бъдат представени. Гордеем се, че ние ставаме пламъчето, което разгаря огъня в много от градовете, съставите да стават все по-големи, да се разделят на различни възрастови групи. Щастлива съм също така да кажа, че тази година за първа година имаме едно много сериозно попълнение от млади хора, много ентусиазирани, които да ни помагат, най-вече с идеи. Това, което на нас по-големите ни е куцало, да представят по впечатляващ начин фестивала и програмата му. Вече имаме хора, които да го направят. Водещи на фестивала и тази година ще бъдат Мери Саркисян и Сероп Йозгатлян. Ние сме на принципа това, което се е доказало, че работи добре, значи работи добре и не се сменя нещо, което работи добре“, разказва Мариам Гарабедян, председател на фондация „Аракс“.

Част от организацията на фестивала и участници в него са Аида Йозгатлян от танцов състав „Ереван“, Пловдив и Мариза Елекчиян от танцов състав „Йеразанк“ към AGBU – Пловдив, гости в предаването „Вход свободен“, заедно с Мариам Гарабедян.

В организацията на събитието, активно участват младежите и децата от арменската скаутска организация „Хоменътмен“, в Пловдив. 

Фестивалът „Здравей Армения“ е част от Културния календар на града и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.

„Ще се радваме да направим съпричастни гостите и жителите на града, с арменското творчество, култура и изкуство“, споделиха организаторите от фондация „Аракс“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Започва Международният хоров фестивал „Момчетата пеят”

Хорът на пловдивските момчета "Стефка Благоева" при ЦПЛР Общински детски комплекс – Пловдив с диригент Милка Толедова е един от участниците в Международния хоров фестивал "Момчетата пеят". Фестивалът ще се проведе от  06 до 08 октомври 2023 г. в София, Долна баня и Ботевград. Организатор на събитията е Сдружение „Хор на софийските момчета“ в..

обновено на 04.10.23 в 14:18

Премиера на "Роня, дъщерята на разбойника" в Кукления театър

Най-новата постановка на Пловдивския куклен театър е “Роня, дъщерята на разбойника“, като премиерата е на 6 и 7 октомври. Драматизацията на Йохан Гил е по известната приказка на Астрид Линдгрен. Режисьор на постановката е Христина Арсенова, сценографията и куклите са на Емелияна Тотева, музиката е на Гергана и Алекс Анмахян. В..

публикувано на 04.10.23 в 12:59

Нашите прадеди са гъвкави и адаптивни хора

Новата книга на д-р Тодор Чобанов - историк и бивш заместник-министър на културата, "Произходът на прабългарите. Дебатът в 21 век" е посветена на произхода на българите, като разкрива нови факти от древната ни история. В нея подробно се разглеждат въпросите откъде се появяват българите, какви са корените ни и какво е общото между древните и днешните..

публикувано на 04.10.23 в 10:49

Великите европейци - Стивън Хокинг

Съдбата е жестока. Вселената е несправедлива. Бог не е особено умен. Колкото и да не сте съгласни с тези твърдения, ако ги отнесете към живота на Стивън Хокинг, наш съвременник и един от най-великите физици на всички времена, ще видите колко са верни. БНР подкасти · Великите европейци „Здравейте, моето име е Стивън Хокинг – физик,..

обновено на 04.10.23 в 09:58

Филмовата музика на Милчо Левиев оживява в концерт

Филмовата музика на Милчо Левиев оживява в концерта "Отклонение" в Дом на културата "Борис Христов" на 6-ти октомври, който е кулминация на поредицата събития, свързани с отбелязването на 85-та годишнина от рождението на бележития джаз музикант.   Освен познати заглавия, ще прозвучат и непредставяни досега пред широка публика, известни само за..

обновено на 04.10.23 в 07:39