Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът има проблем, трябва му ново поколение политици

"България е в криза и кризите са няколко. Едната линия е на разделението - хора прозападни и антизападни, като може би всяка от тези две страни си има някакви аргументи. Когато говорим обаче за качествата на книга, това, какъв е авторът - прозападен или неутрален, не трябва да бъде критерий". Това заяви писателят Румен Леонидов по повод присъдената на Георги Господинов награда "Букър".

Леонидов подчерта, че работата на политиците се свежда и до това, да търсят настройката на своите ядра и електорати, да ги настройват едни срещу други, но това е "ганювската" политика, с която е трудно да се разделим като манталитет, вместо да вървим към по-цивилизования.

"Някои може и да се ядосат, защото прекалиха с повторението но фразата "европейски ценности". Всъщност няма европейски ценности, има християнски  ценности, което също е неудобно за изричане, защото между нас има и мюсюлмани. Това, което всеки ден политиците бълват, е сведено до голямото желание да се направи Правителство  от една група, а от друга - всички да се обругаят и да се отиде отново на избори. Бях  против това съвокупление между двете политически организации ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които не се понасят помежду си, но виждам, че разделението между активните избиратели води до патова ситуация. От друга страна, нещата, които настъпват с особения характер на нашия президент, който така ръководи държавата, че да бъдем вечно поредната "черна овца"  на ЕС, също не е правилно".

По думите на Леонидов, България трябва да осъзнае не дали ще се хареса на ЕС, а какво е най-полезно за нея - полезно е да влезем в Шенген, да сменим валутата без много разправии, както се предлага за период от поне година да вървят заедно и еврото и левът, да се отговори на законовите критерии, за да поплучим милиардите от ЕС и колкото и да е странно, трябва да се направи едно техническо  Правителство, което да свърши най-важните неща. А после пак да има избори.

Начинът, по който се води разговорът за войната  в Европа, е недостоен - мрънкане. "Ние не искаме война, ние сме хуманисти, не искаме да участваме, искаме да спре тази война... Ами спрете я! Някой пита ли ви вас! Не може да си хумантист, не може ди да си християнин въобще! И щом личният комплекс на писателското ти его не е достатъчно извисен, а обратното, да не смееш да си заявиш позицията!".

Демокрацията е в криза навсякъде - от водещата демокрация в Америка до търкалящата се едва до нас като медена питка в България. Но тази цивилизация, която ни предлага Путин - азиатска цивилизация, не трябва да бъде приемана и той трябва да бъде критикуван с всички недостатъци на Запада от позициите на Запада, на Господ, а не - от отчаяни меркантилни хора.

Румен Леонидов заяви още, че наградата "Букър" на Георги Господинов ще  създаде доста комплекси на българските писатели.

"Не всеки може да си намери добър преводач, не всеки пише достъпно като него. На Господинов му направи чест, като каза, че дори Маркес е бил в списъка, но не е получил награда. Това е един успех, който всички ние трябва да признаем". 

Нашето спасение започва от нашето отношение ни към Бога. Това е нещо, което го няма и скоро няма да се появи в България.

 "Казано е, че идва един човек, който да ни спаси от нас. Ние носим всички негативи на човешката природа - алчност, завист, т.е. ред неща, които са казани в няколко божии заповеди. В момента сме в елементарно обществено развитие,  където рефлексите са ден за ден, нощ за нощ. Ще има още главоблъскане в стената на живота, без да има резултат, защото тя е по-силна от индивидуалните ни напъни спасение. Но не съм толкова песимистично настроен за България, колкото съм песимистичен за Света. Светът има проблем, който трябва да се реши. Той се решава не само чрез Бога, а чрез доброта, чрез ново поколение мъдри политици, но откъде да ги вземем?!.."

Интервюто - звуковия файл:   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44

Клуб "Квант" свърза успешно средното и висшето образование

Международна научно-приложна конференция на знаещите ще се проведе тази събота и неделя във филиала на Техническия университет-Пловдив. Организатор е фондация “ Клуб Квант ”, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството. Специален гост от Австралия ще бъде Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46