Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Калофер се преклониха пред подвига на Христо Ботев

| обновено на 02.06.23 в 15:01
Снимка: Кремена Данева, БНР

147-тата годишнина от героичната гибел на Христо Ботев бeше отбелязана в родния му град Калофер с митинг-поклонение. Стотици жители и гости на града изкачиха стълбите на мемориалния комплекс, за да се преклонят с минутата мълчание пред подвига на поета революционер и отдадат почит на всички, загинали за свободата на България. 

В Националния музей "Христо Ботев" ученически групи от цялата страна се събраха за тържественото изнасяне на знамето на Ботевата чета.

"Днес е ден на памет и преклонение, затова избрахме да сме в родния град на поета – революционер", заявиха присъстващите а церемонията.

"Ботев е една от онези личности, които по думите на Захари Стоянов не трябва да мерим с аршина на обикновените смъртни", подчерта в словото си пред присъстващите на митинга-поклонение кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Венци бяха поднесени пред паметника на Христо Ботев, извисяващ се над Калофер, поклонението на българи от цялата страна пред монумента продължава през целия ден.
По публикацията работи: Марин Данев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ентусиасти от цялата страна идват за „Народен събор Пловдив“

От 17 до 19 май сърцето на България отново ще бие в ритъма на фолклора. Започва 9-тото издание на един от най-големите фестивали в България - „Народен събор Пловдив“.   Над 4000 гайдари, певци и танцьори от цялата страна ще ни завладеят с автентичния си дух и заразителна енергия в периода от 17 до 19 май, когато парк „Лаута“ ще се превърне в..

публикувано на 17.05.24 в 08:46

Драмата приключи - Венцеслав Караджов се предаде

Приключи драмата с барикадиралия се в дома си бивш полицай Венцеслав Караджов, който снощи се заключи в дома си в Пловдив.  По информация от пловдивската полиция,  малко преди 6 ч. тази сутрин Караджов е склонил да се предаде без съпротива и така инцидентът е завършил без пострадали.   Той не е бил въоръжен, в дома му не са открити и взривни..

обновено на 17.05.24 в 08:33

Матурите започнаха - изтеглиха вариант №15 по БЕЛ

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 15, по който ще работят зрелостниците на матурата по български език и литература.  Тя започва  в 8.30 ч. в 759 училища в страната. На нея се очаква да се явят около 50 000 зрелостници. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. В Пловдив и областта той  ще се проведе в..

обновено на 17.05.24 в 08:32

Започва пролетния Панаир на занаятите

Открива се  пролетното издание на Панаира на занаятите в Пловдив. Тази година се той провежда с благотворителна кауза в подкрепа на деца със синдром на Даун.  Акцент в програмата е художественото плетиво, което ще бъде представено на пленера "Шарени чорапи". Майстворството на дантелата пък ще бъде деменстрирано от гост майстора Галина Симеонова...

обновено на 17.05.24 в 08:32

Безплатни инициативи за Световния ден за борба с хипертонията

В чест на 17 май - Световния ден за борба с хипертонията, УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД - Пловдив организира две инициативи. Клиниката по кардиология на университетската болница ще отвори кабинет № 11 на партерния етаж на бул. Пещерско шосе за безплатни прегледи на сърцето. Те ще се проведат на 17 май от 9:00 до 13:00 часа след предварително записан..

публикувано на 17.05.24 в 08:32