Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чуждите компании инвестират повече в дигитални умения

Вече навлиза Индустрия 5.0, изкуственият интелект ще променя професии

Томчо Томов - ръководител на Националния център за оценка на компетенциите, БСК.
Снимка: БСК

Все повече работодатели търсят служители с добри дигитални умения. В същото време обаче, повече от една трета от заетите имат само базови познания за работа с компютър. След като проблемът е описан, какви решения се предлагат - това питаме Томчо Томов от Българската стопанска камара. Той ръководи Националния център за оценка на компетенциите в камарата. 

Томов каза: "Има няколко нива според европейската рамка на компетентност за дигитална компетентност. Повечето фирми, които сме изследвали по отношение на ключовите позиции искат високо специално ниво, или напреднало ниво на дигитални умения."

Отпуснати са средства за преквалификация на работещите, има ли интерес да са образоват служителите?

Действително има много възможности, отпускат се средства от програмата за икономически растеж на България, това са около 1 милиард лева за обучение и за развитие на дигитални умения. Наблюденията са ни, че ръководствата на самите предприятия, са тези които трябва да мотивират своите служители, но  съществуват много проблеми. 60% от фирмите са на умерено ниско ниво на дигитализация, от тези 16 сектора, които сме изследвали. Много малка част, 16% от тях имат дългосрочни програми. Нещо повече, 84% от тези служители твърдят, че техните ръководства имат други по-важни проблеми от дигитализацията. Очертава се значително разслоение сред предприятията, според собствеността, тези с чуждо участие у нас се развиват много повече в посока дигитални умения. Разлика има и в регионалното местоположение на фирмите в страната и дигитализацията им. 

Томов каза: "Днес особено в туризма, множество процеси в маркетинга и обслужването на клиенти, при тях всичко вече е дигитализирано. Въпросът е, че самите предприятия трябва да преценят рисковете и ефектите, с какво дигиталните технологии ще помогне за конкурентоспособността на предприятието." 

"Днес наблюдаваме модели на менторство насочено от млади хора към по-възрастни", допълни Томов. По думите му изкуственият интелект и навлизането му ще се отрази силно на белите якички, на средната класа, които считат, че притежават много умения. 

"Много професии ще бъдат променени, изкуственият интелект не е заплаха на професиите, той не съкращава работни места, хората стават по-ефективни, но всяка технологична революция създава нови професии", каза Томчо Томов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Далеч сме от епидемия, но е възможно това да се обсъди

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. По думите му,  броят на заразените продължава да расте, като има регистрирани случаи в повече от половината страна. В 17 области има случаи на..

обновено на 24.04.24 в 11:49
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49