Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциация "Диабет" с кампания „ЗРЕНИЕТО Е ВСИЧКО! ПРЕГЛЕДАЙ СЕ!"

Диабетът е причина за 12% от новооткритите случаи на слепота годишно

Безплатни очни прегледи за хора с диабет

| обновено на 06.06.23 в 09:11

Българската асоциация „Диабет“  инициира информационна кампания за диагностика и превенция на очните заболявания за хора с диабет под надслов „ЗРЕНИЕТО Е ВСИЧКО! ПРЕГЛЕДАЙ СЕ!“. Тя се организира за трета поредна година и има за цел да информира за най-разпространените очни заболявания, свързани с диабета и ключовото значение на профилактиката, грижата за очите и ранната диагностика.


  „Офталмологичните проблеми при хора с диабет понякога се неглижират, а това може да доведе до усложнения и слепота. Колкото по-рано се диагностицират очните увреждания, толкова по-успешно е лечението им, поради което при хора с диабет е необходимо периодично да се извършва скрининг и очен преглед. Най-важните проекти в дейността ни са свързани с превенция на хроничните усложнения, настъпващи с времето при хората с диабет. Създаването на възможност за прегледи на очите в отдалечени от големи клиники малки населени места в цялата страна е изключително важна и полезна инициатива.“, казва Майя Викторова, председател на УС на Българска асоциация „Диабет“.

Кампанията обхваща населени места в областите Пловдив, Стара Загора и Пазарджик, където вече диагностицирани хора с диабет ще имат възможност да преминат през безплатен очен преглед в мобилния кабинет на инициативата.Прегледите ще се извършват от лекари от Специализираната очна болница за активно лечение "Луксор" и ще се провеждат между 9.20 и 16.30 часа във всеки гред без предварително записване, с изчакване и до запълване на капацитета.  Графикът на кампанията за област Пловдив е - Хисаря - 6 юни , пред Община Хисаря, ул. „Генерал Гурко“ 14,  Калофер - 7 юни (сряда), площад „Централен“, в рамките на мемориален комплекс „Христо Ботев“, Сопот - 8 юни (четвъртък), площад „Иван Вазов“, срещу входа на къща-музей „Иван Вазов“, Раковски - 9 юни (петък), до 12.00 часа пред сградата на Община Раковски, площад „България“, след 12.30 часа - на площад “Европа“, с. Калояново - 14 юни , пред сградата на общината, площад „Възраждане“ 6,  Кричим - 15 юни , център, повече информация в Община Кричим, Съединение - 16 юни, пред сградата на Общинска администрация Съединение, бул. „6-ти септември“ 13. В област Пазарджик прегледи ще се извършат на 13 юни в Пещера, ул. „Георги Кьосеиванов“-  Железен град.

По време на прегледите ще бъде предоставена информация за най-честите очни заболявания при хора с диабет, какви са симптомите им, колко често се препоръчва профилактика на очите.

 По данни на Международната диабетна федерация в световен мащаб хората с диабет са около 463 млн., като се очаква броят им да нарасне до 578 млн. до 2030 г. В България диабетиците са над 500 000, като 40% дори не знаят, че страдат от заболяването.Диабетът често води до редица усложнения, сред които и увреждане на очите -  диабетна ретинопатия. Понякога засяга и двете очи и ако не се лекува навреме, води до постепенно и прогресивно намаляване на зрението, дори до неговата загуба. Диабетът е причина за 12% от новооткритите случаи на слепота годишно. Над 4 млн. души по света са с намалено зрение вследствие на диабетната ретинопатия. От тях 1 млн. са слепи, а 3,3 млн. имат умерено до тежко увреждане на зрението.


  Диабетът може да засегне и централната част на ретината (макула) и да се развие диабетен макулен едем (ДМЕ). Перманентно повишената кръвна захар, която често се съпътства и с високо кръвно налягане, води до излив на кръвни елементи и плазма в макулата. ДМЕ е потенциално усложнение на диабетната ретинопатия и може да доведе до значително намаление на зрителната острота. Той може да се развие във всеки стадий на диабетната ретинопатия, но честотата му нараства с увеличаването на нейната тежест. Засегнатите от ДМЕ страдат от влошено качество на зрението, с вълнообразна промяна на линии, наличие на черни точки, замъглено зрение и др. Когато се закъснее с лечението, в допълнение и с неконтролирано ниво на кръвната захар, процесът на загуба на зрение би могъл да се ускори. ДМЕ е сред водещите причини за слепота сред работоспособното население в развитите държави, което определя голямото му медицинско и социално-икономическо значение. В света има повече от 28 млн. души с диабет, които са развили ДМЕ.

 Препоръката към всички хора с диабет е да търсят лекарска помощ навреме и да преминават през редовен скрининг. Големият процент на хората с диабет, тежестта, която влошеното зрение оказва върху техния живот и социално-икономическата сфера, доказват необходимостта от стратегия за превенция, ранна диагностика и лечение на очните усложнения при хората с диабет у нас.

Интервю с Майя Викторова може да чуете в прикачения звуков файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Седем деца живеят в чужбина, а се водят ученици в СУ "Найден Геров"

Седем деца са били извън България, а са записани като ученици в Средно училище „Найден Геров“ в Пловдив. Това сочи проверката на директора Сашка Кръстева. Тя бе назначена на поста след скандала миналата година с починала ученичка, на която са писани оценки месеци наред. По случая започна проверка на МОН. Уволниха училищен директор заради писани..

обновено на 26.06.24 в 13:59

Искам тази агония да приключи, заяви в съда Дебора

С думите „ Измина една година от случилото се, вече искам тази агония да приключи” Дебора Михайлова от Стара Загора коментира старта на четвъртото заседание по делото срещу нейния мъчител Георги Георгиев, което се гледа в Пловдивския районен съд.  Тя отново повтори очакването си процесът да се увенчае с максимална присъда за бившия охранител,  с..

обновено на 26.06.24 в 13:59

Бюджетът по проект "Мобилност" свърши в средата на годината

Община Пловдив спря приемането на нови заявления за индивидуални и групови пътувания натворчески килективи по проект „Мобилност“ поради изчерпване на финансовия капацитет. От началото на годината са одобрени и финансирани 19 проектни предложения на стойност 64 677,95 лева, което изчерпва гласувания за тази година бюджет.  Гласуваните от Общинския..

публикувано на 26.06.24 в 13:58

Разследват крупна кражба на пари от дома на фермер в Белозем

Крупна сума пари е открадната от къщата на известен фермер в Белозем. От полицията потвърдиха, че по случая се води разследване, но отказаха да дадат други подробности. И днес има засилено полицеско присъствие в селото, породено от дръзкия обир, станал посред бял ден. Мместни хора твърдят, че от къщата на земеделския производител Стоян..

публикувано на 26.06.24 в 13:05

Българският народ ще има достоен архипастир

„ Ние се молим Бог да благослови православния български народ да има достоен предстоятел на родната Българска православна църква .“ Това заяви Пловдивският митриполит Николай по повод предстоящия общоцърковен събор на 30 юни, който трябва да избере нов български патриарх. Владиката посочи, че " със сигурност изборът на патриарх, на..

обновено на 26.06.24 в 12:22