Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кои са спасителите на българските евреи, говорят техните потомци

Спасените и спасителите - 80 години от спасяването на българските евреи

Снимка: БГНЕС

Тази година се навършват 80 години от спасяването на българските евреи и депортацията на 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот в нацистките лагери на смъртта. Паметните събития от месец март 1943 година бяха отбелязани по национална програма с  инициативи на редица места в страната и чужбина - шествия, научни конференции, изложби.

България е една от малкото европейски страни, която успява да спаси от депортиране в нацистките концлагери евреите, живеещи по нашите земи. Героичният акт е дело на видни български общественици, представители на Българската Православна църква, политици, интелектуалци и граждани.

По повод годишнината Радио Пловдив представя различни гледни точки и лични истории от най-черната страница от съвременната европейска история.

В този репортаж са включени три лични истории на потомци, чиито предци дадоха морален урок на цяла Европа:

Лалка Обрейкова - внучка на създателя на Пловдивския панаир и председател на Пловдивската търговско-индустриална камара Обрейко Обрейков.

Архитект Цветан Мумджиев – наследник на полковник Цветан Мумджиев.

Отец Емил Паралингов - свещеник в храм „Св. Параскева” в Пловдив, следовник на пловдивския митрополит Кирил.

В звуковия файл е репортажът на Антоанета Петричанска.

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата

Лалка Обрейкова

Арх. Цветан Мумджиев
Отец Емил Паралингов


Още от категорията

Научиха деца от Карлово що е то екосистема

Лесовъди от Южноцентрално държавно предприятие изнесоха открит урок на четвъртокласници от карловското Средно училище „Васил Левски“ на тема що е то екология. Инициативата е част от каузата "Залесявайки, променяме света!“. С черга, игри и „развален телефон“ учиха четвъртокласниците как да опазват природата и колко лесно може да бъде унищожена..

публикувано на 04.10.23 в 12:17

Иван Донев отново посланик на българската мода по света

За първи път в България пристигат представители на Интернационална академия за висша мода и изукство на костюмите KOEFIA, която е най-старата в Италия. Трима професори от академията ще се включат в майсторската работилница на известния у нас и в чужбина български дизайнер Иван Донев, която ще се проведе на 5 октомври в рамките на изложението за..

публикувано на 04.10.23 в 10:39

Нужни са ни проекти за базови енергийни мощности, а нямаме

Не е новина, че държавата няма да затваря централи, защото тя не го е планирала, а свободен пазар в енергетиката ни няма. Това коментира в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив енергийният консултант Боян Рашев. Той подчерта, че схемата за търговия с въглеродни квоти по принцип е създадена, за да закрие въглищната..

публикувано на 04.10.23 в 08:36

Очевидно е, че държавната хазна се сблъсква с проблеми

Предложенията на финансовия министър за промени в данъчните закони за 2024 г., с акцент върху облагането на бизнеса, връщането на ДДС за ресторантьорите на 20% и въвеждането на бонус срещу сигнал за укрити доходи,разбуниха духовете. Макроикономистът професор Ганчо Ганчев заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив, че..

публикувано на 03.10.23 в 16:45

Кутията на Пандора е вече отворена, нужен е диалог

В програма „Ден след ден“ по проблемите в минния и енергийния сектор на България  говорим с доц. Иван Митев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара, преподавател в Минно-геоложкия университет, енергиен експерт. Според него изход от всяка ситуация винаги има и  той се надява изходът от тази ситуация да бъде положителен за всички...

публикувано на 03.10.23 в 16:03