Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Роберто Фонсека и "Нови български гласове" гостуват за първи път в Пловдив на 30 юни

Номинираният за „Грами” пианист Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club и носителите на „Латино Грами” камерен хор “Нови български гласове” с диригент проф. д-р Георги Петков се завръщат в България с три концерта в Пловдив, Варна и София след успешната европейска премиера на проекта „Отвъд нотите - Роберто Фонсека и Нови Български Гласове“, представена пред 3500 души на престижния фестивал “Джаз в Марсиак” във Франция.

Да трансформираш българския фолклор през призмата на кубинската чувствителност и, от друга страна, да усетиш богатството и многопластието на авторската музика на този гениален кубински пианист, за да ги вплетеш в нещо ново и необикновено, е истинско музикално откровение, което се нарича “Отвъд нотите – Роберто Фонсека и Нови български гласове”.

Роберто Фонсека е голямото име в кубинската музика - композитор, аранжор, пианист, който има какво да каже и го казва ясно и на висок глас.

Той е представител на новата генерация музиканти във великата формация Buena Vista Social Club.

Историята на настоящия проект “Отвъд нотите” започва още в далечната 2008 г., когато кубинският пианист Роберто Фонсека гостува на IV Фестивал Джаз Плюс със своя квинтет и изнася забележителен концерт в зала “България”. Това негово идване в България съвпадна с края на европейското му турне и Роберто решава да се наслади на няколко свободни дни, потапяйки се в атмосферата на стара София, които впоследствие се трансформират в пиесата му “Bulgarian” - част от албума му “Akokan” (2009). Дълбоката възхита от българския фолклор е заложена в краткото  представяне на албума му пред медиите, в което артистът от Буена Виста Сосиал Клуб говори за извора на вдъхновение, който идва от неравноделните ритми и многопластовото звучене на нашия фолклор.

По онова време Роберто ни сподели, че мечтае да направи съвместен проект с български вокален състав. Той бе влюбен в една конкретна песен - “Девойко мари хубава” - и всеки път настръхваше, като чуеше първите тонове от нея.

Но не бе дошло време за този скок в света на музикалните копнежи и трябваше да се изнижат няколко години, доста натрупан опит и няколко срещи, след прекрасните концерти на пианиста през 2016 и 2018 г., с настоящите замесени артисти, за да се оформи цялата картина в “Отвъд нотите - Роберто Фонсека и Нови български гласове”.

Роберто Фонсека не случайно избира да извърви този нов път към създаването на проекта „Отвъд нотите“ с хор Нови български гласове, защото има доверие в композиторския потенциал на диригента им проф. д-р Георги Петков и в способността на младите певици да усетят характера на кубинската музика и да успеят да я пресъздадат с изразните средства на своя фолклорен език. Кубинският пианист има всички основания да се уповава на младият вокален състав, тъй като още със създаването си през 2012 г. от ръководителя им Георги Петков и продуцентите от Джаз Плюс за проекта „Еструна – когато фламенкото среща българския фолклор“ им е отредено да работят на голяма сцена с известните фламенко артисти Арканхел, Дани де Морон, Агустин Диасера, Попо, Рикардо Морено и акустичния джаз китарист Антонио Форчоне. Заедно те записват на живо по време на три концерта в Испания албума “Al Este del cante“ през 2017 г., който печели най-престижната награда „Латино Грами“ в категорията „Най-добър фламенко албум“през 2018 г. След 30 концертни изяви в Европа и България, хор „Нови български гласове“ е готов да се впусне в нова фюжън авантюра – този път с кубински сюжет. Диригентът на хора проф. д-р Георги Петков има сериозен опит зад гърба си в смесването на нашия фолклор с други музикални традиции. През годините той е направил уърлд мюзик пиеси с музиканти като фламенко певеца Енрике Моренте, италианската поп звезда Адриано Челентано, турската певица Сезен Аксу, класическия композитор Миша Алперин, певците от Тува, португалския певец Антонио Замбужо и разбира се, фламенко изпълнителя Арканхел. Днес композиторът изследва кубинския джазов език и търси допирните точки с българския фолклор. Затова и нему са поверени вокалните аранжименти на новия проект.

Тук българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в една нова, завладяваща пулсация. Защото музиката е универсален език, който помага да открием себе си в света на красотата.

Нека се притаим и да се вслушаме в тези български гласове с изконните им мелодии, весело побутвани от Роберто Фонсека, който ту свири перкусивно на пианото, ту ни покорява с деликатността на пръстите си, за да разберем за какво става дума и как се разгръща тази музикална картина.

Отговорни за това ново пътешествие, на което ви каним, са Роберто Фонсека и неговата завладяваща музика, изсвирена с помощта на великолепните Янди Мартинес - бас и Рули Ерера – ударни, и изпята от талантливите момичета от спечелилия “Латино Грами” хор „Нови Български Гласове” под диригетството на проф. д-р Георги Петков, автор на вълнуващите вокални аранжименти на проекта.

В тази продукция на „Джаз Плюс” и „Монтуно Продуксионес” ще можем да чуем нов, мащабен вокален аранжимент на Георги Петков на пиесата на Роберто Фонсека “Bulgarian”. “Този аранжимент ме кара да се уверя в съществуването на Бог”, заяви Роберто Фонсека, виждайки нотите, изпратени му от маестро Петков. Тук българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в една нова, завладяваща пулсация.

Каним ви да я усетите на на 30 юни в Пловдив на лятна сцена “Орфей” и на 2 юли във Варна в Летния театър от 21:00 ч., както и на 4 юли от 19:00 ч. в зала “България” в София.

Проектът се реализира с подкрепата на НФК  по програма за “Възстановяване и развитие на частни организации”.


БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Започва Международният хоров фестивал „Момчетата пеят”

Хорът на пловдивските момчета "Стефка Благоева" при ЦПЛР Общински детски комплекс – Пловдив с диригент Милка Толедова е един от участниците в Международния хоров фестивал "Момчетата пеят". Фестивалът ще се проведе от  06 до 08 октомври 2023 г. в София, Долна баня и Ботевград. Организатор на събитията е Сдружение „Хор на софийските момчета“ в..

обновено на 04.10.23 в 14:18

Премиера на "Роня, дъщерята на разбойника" в Кукления театър

Най-новата постановка на Пловдивския куклен театър е “Роня, дъщерята на разбойника“, като премиерата е на 6 и 7 октомври. Драматизацията на Йохан Гил е по известната приказка на Астрид Линдгрен. Режисьор на постановката е Христина Арсенова, сценографията и куклите са на Емелияна Тотева, музиката е на Гергана и Алекс Анмахян. В..

публикувано на 04.10.23 в 12:59

Нашите прадеди са гъвкави и адаптивни хора

Новата книга на д-р Тодор Чобанов - историк и бивш заместник-министър на културата, "Произходът на прабългарите. Дебатът в 21 век" е посветена на произхода на българите, като разкрива нови факти от древната ни история. В нея подробно се разглеждат въпросите откъде се появяват българите, какви са корените ни и какво е общото между древните и днешните..

публикувано на 04.10.23 в 10:49

Великите европейци - Стивън Хокинг

Съдбата е жестока. Вселената е несправедлива. Бог не е особено умен. Колкото и да не сте съгласни с тези твърдения, ако ги отнесете към живота на Стивън Хокинг, наш съвременник и един от най-великите физици на всички времена, ще видите колко са верни. БНР подкасти · Великите европейци „Здравейте, моето име е Стивън Хокинг – физик,..

обновено на 04.10.23 в 09:58

Филмовата музика на Милчо Левиев оживява в концерт

Филмовата музика на Милчо Левиев оживява в концерта "Отклонение" в Дом на културата "Борис Христов" на 6-ти октомври, който е кулминация на поредицата събития, свързани с отбелязването на 85-та годишнина от рождението на бележития джаз музикант.   Освен познати заглавия, ще прозвучат и непредставяни досега пред широка публика, известни само за..

обновено на 04.10.23 в 07:39