Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"300 вица с радио Ереван” представят в НБ “Иван Вазов“

| обновено на 08.06.23 в 16:52

На 9 юни, от 18:00 в Народна библиотека "Иван Вазов", конферентна зала, ще бъде представена книгата "300 вица с радио Ереван", събрани и подредени от Арсен Арзуманян, който ще присъства и на представянето в Пловдив. Преводът е на Ванина Божикова.

В България книгата се разпространява и представя чрез Общоарменски благотворителен съюз "Парекордзаган" - Пловдив - Хасково - Бургас – Варна – Русе.

Арсен Арзуманян е роден в Ереван, където в периода 2005 - 2011 година, учи във Факултета по международни отношения на Държавния университет в Ереван и в Дипломатическата школа на МВнР на Република Армения. В периода 2012 – 2015 година, започва редовна докторантура и получава степента доктор на политическите науки. През 2018-та година завършва второто си висше образование във Факултета по чужди езици и литература на Букурещкия университет. Понастоящем живее в Румъния.

От 2014 година, работи като кореспондент в списание „Арарат“, на съюза на арменците в Румъния. Работил е и като експерт в Департамента по външни отношения на правителството на Република Армения, като личен съветник на министъра на икономиката и финансите на Румъния и референт в посолството на Република Армения в Румъния.

През 2019 година, публикува книгата "300 вица с радио Ереван”, на румънски. Сборник, за който използва много арменски, руски и румънски източници.

„Моите източници бяха страници от стари вестници, стари телевизионни програми, интернет и най-важното хора, живели по време на комунизма и знаещи много вицове. Събрах около 700 - 800, може би дори 1000 вица, но реших да публикувам само най-добрите в книгата. Не количеството, а качеството е важно. Във всеки случай, изданието на който и да е език се нуждае от някои промени, защото например в румънската версия много шеги са свързани с румънския вътрешен живот или това е игра на думи на румънски. За българската версия, сменихме тези вицове с български адаптации“, споделя за вестник „Парекордзагани цайн“, Арсен Арзуманян.

Дядото на Арсен Арзуманян, Сурен Мурадян е бил известен детски писател в Армения, който е писал и комедийни пиеси. Той е бил и редактор на популярен комикс вестник в Армения, в продължение на много години. /„Парекордзагани цайн“/

Първото, официално, представяне на книгата в България беше в Русе на 9-ти май. След Пловдив, книгата ще бъде представена в Хасково и Варна, съответно на 10-ти и 11-ти юни.

За събитието в НБ "Иван Вазов" разказват Хрипсиме Ерниасян, отговорен редактор на вестник „Парекордзагани цайн“ и Елизабет Кумчева, част от редакционната колегия на вестника.

Чуйте още, в прикачетия файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

В "Срещите" - чете ли Пловдив?

"Четенето, в което Еросът опложда Логоса, за да открие Космоса" - тези три стихии древните са познавали.  Как е днес? Четем ли? Чете ли Пловдив? Литературен град ли е Пловдив?  Ще мислим с Мартин Касабов и Владислав Севов в дните на Есенния салон на изкуствата. Слушайте, ще бъде интересно. Чуйте цялото предаване в звуковия файл. 

обновено на 30.09.23 в 10:31

Пловдив е домакин на фестивала „Тракийски мистерии“

Какви ще са " Тракийски мистерии " на 30 септември в Пловдив, научаваме от разговора с  Пламен Иванов , изпълнителен директор на фестивала и  Диляна Ангелова , която представя дигитални платна на Античния театър, преди спектакъла "Тракийска мистерийна драма".  Фестивал „Тракийски Мистерии“ се провежда на емблематични за древната история по нашите..

обновено на 29.09.23 в 16:26

Х Международен фото салон представя "Избрано"

Изложбата "Избрано" от Х Международен фото салон Пловдив 2023 е втората изложба за годината, която пловдивчани и гости на града ще могат да видят, експонирана върху оградата на Античния театър, северен вход, от страната на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев". Тя ще остане там до 20 октомври 2023 г.  Събитието е част от програмата на Есенен салон на..

публикувано на 29.09.23 в 11:20

"Галерията" събира изкуство и история

Ново артистично пространство с името „Галерията“ отваря врати на 30-ти септември в сградата на Ефория „Зограф“  в южната  страна на Пешеходния мост. В сданието се помещават 20-ина ателиета, чиито обитатели художници ще се изявяват с изложби в новата сграда, строена през 30-те години на миналия век. В деня на откриването от 11 до 17 ч.ще..

публикувано на 29.09.23 в 09:51

16 филма гостуват на фестивала КЕФФ в LUCKY Дом на киното

16 филма в рамките на 10 дни ще представи в официалната си програма третото издание на Комедийния европейски филмов фестивал – КЕФФ 2023 в арт киното на Пловдив LUCKY Дом на киното.  12 от тях са нови заглавия от Европа, а в програмата са включени и 4 класически заглавия на легендарния, роден в Лондон британски комик, Чарли Чаплин.   Експертно..

публикувано на 29.09.23 в 06:51