Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Алтер его” в „Духовност без граници“

| обновено на 10.06.23 в 16:20


„Духовност без граници“ е международният фестивал на поезията, който се проведе в Пловдив преди дни. В „Алтер его“ ще ни гостува организаторът на събитието – квантовата поетеса Розалия Александрова. 

С нея ще говорим за основните насоки в развитието на тази поетична платформа, за това що е то „квантова поезия“, а ако се наложи, ще реагираме на сатиричните задявки от страна на алтер егото на водещия. Разбира се, ще разгърнем и алманаха, в който са събрани стиховете на участниците в деветото издание на „Духовност без граници“.

Наред с поетичната линия в нашия радио-пърформанс, ще поддържаме и сатиричната компонента, доколкото ни стигат силите. Със сигурност ще направим сатиричен обзор на седмицата с епиграми, които сатиричното „Аз“ на Петър Краевски ще импровизира по зададени теми. 

Ако остане време, ще си спретнем и един смехо-маратон. А ако не остане – няма. 

Очаква се в края на предаването „водещият по ръба на бръснача“ Петър Краевски  да поздрави всички учители и възпитаници на ЕГ „Пловдив“ по случай 65-тата годишнина от основаването на това елитно учебно заведение. Твърди се, че като бивш ученик и настоящ преподавател в Английската гимназия, Петър Краевски ще направи специален поетичен анонс към всички випуски със стихотворение от книгата си „Сомнамбул“, а именно:

КЪМ ПРИЯТЕЛИТЕ

Разбягват се сърдечните комети.

Искри небесното казино.

Луната е похарчена монета

за чаша прозаично вино.

Звънтят космически александрини.

Върти се звездната рулетка...

Да черпим крупието с медовина,

преди да ни поиска сметката!

„Алтер его” се излъчва премиерно в събота след новините в 15.00 ч.

Повторенията са в неделя от 6.00 ч. сутринта и в понеделник след новините в 20.00 ч.

„Алтер его” – тук сериозното и веселото се допълват!

Автор и водещ: Петър Краевски


По публикацията работи: Марин Данев

БНР подкасти:

Още от категорията

Пловдив (не) чете? - 33 брой на Нула 32

На 21 септември, когато ще е премиерата на 33-тия брой на списание Нула 32 - " Пловдив (не) чете " говорим с  Панайот Стефанов , и за това как се промени списание Нула 32 за осем години. Панайот Стефанов, главен редактор на Нула 32 каза, че списанието вече ще има една централна тема, а не както преди с поредица статии по различни теми.  В този брой..

обновено на 21.09.23 в 10:19

Лаура Димитрова и Стефан Алтъков представят "Истории"

Лаура Димитрова и Стефан Алтъков представят от днес, 21 септември изложбата " Истории " в пловдивската галерия " Резонанс ". Включени са творби, създадени през последните две години.  Авторите разкриват особена гледна точка към личните истории, които в тяхна интерпретация са изчистени, стилизирани и доведени до знаци и абстракции...

публикувано на 21.09.23 в 09:07

Фестивалът "Тракийски мистерии" ще е на 30.09. в Пловдив

Какви ще са " Тракийски мистерии " на 30 септември в Пловдив, научаваме от разговора с  Пламен Иванов , изпълнителен директор на фестивала и  Диляна Ангелова , която представя дигитални платна на Античния театър, преди спектакъла "Тракийска мистерийна драма".  Фестивал „Тракийски Мистерии“ се провежда на емблематични за древната история по нашите..

публикувано на 21.09.23 в 08:59

Жорж Ру показва енергийни мистерии във фотоизложба

Фотографска изложба на френския артист Жорж Ру се открива тази вечер в Културния център на Радио Пловдив. Авторът е нарекъл експозицията „Други светове“ , като фотосите разкриват небесни феномени и светлинни мистерии. Експозицията на Жорж Ру съдържа 14 фотоса, експонирани върху алуминиева основа.  Артистът разкрива творческия си..

публикувано на 20.09.23 в 15:14

Великите европейци - Андрю Лойд Уебър

Наистина не знам как да започна. Човекът, който представям днес, е сътворил толкова красиви неща, че откъдето и да подхвана, все ще е грешно. Или все ще е правилно. Или и двете едновременно. Но май точно в този случай най-добре да се започне с музика. С мюзикъл. С един истински фантом на модерната опера. Фантомът на операта е тук,..

публикувано на 20.09.23 в 10:37