Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редно е, когато политиците обещават, да изпълняват

Ваня Григорова
Снимка: БГНЕС

Икономическият съветник в КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова коментира в програма "Точно днес" финансовите параметри и възможности преди приемането на бюджета, политиката по доходите и исканията на синдикатите. 

Според нея заявката на правителството за 3% дефицит ознава, че няма да се изпълнят исканията на синдикатите, които всъщност са на работниците, като дори ще се орежат и настоящи разходите, за да бъде толкова нисък дефицита. 

Тя припомни, че служебното правителство в бюджета, който внесе в НС, калкулира средствата, които са необходими, за да се покрият разходите въз основа на настоящото законодателство и наредби. 

 "Това означава, че Асен Василев  смята да прави сериозни орязвания, независимо дали става въпрос за средства за заплати или капиталови разходи", допълни Грирова.

Относно исканията на синдикатите тя поясни, че минималната работна заплата е основен показател - база за определяне на заплатите в много други сектори.

"Замразяването на МРЗ означава замразяване и на заплатите в тези сектори и предприятия, в които имаме сключени колективни трудови договори с този показател, заложен вътре. Казвам го не случайно, за да стане ясно, че не само тези  600 хиляди, които получават манимална заплата зависят от политиката, която правителство ще води в това отношение. Тук  се опасявам, че има едно непостоянство от страна на ПП и конкретно на Асен Василев. Спомняте си, че ние миналата година искахме още едно увеличение в средата на годината, искахме и в средата на тази година, като го аргументирахме с високата инфлациия, която вече понесе на гърба си българския граджданин. Тогава, когато той беше финансов манистър каза - "не, не може втори път в  годината, да се увеличава МРЗ" и, когато се включиха в предизборната кампания направиха предложение тя да бъде  900 лева . Ние ще му припомни това обещание в предизборната кампания, тъй като защото е редно когато политиците обещават след това да изпълняват", каза Григорова.

Специалистът припомни за синдикалните искания и на работещите в обществения сектор, които са с много ниски заплати - НОИ, Статистическия инсититут, Агенцията по кадастър, дори и в системата на БНР.  По думите и това са служители с високо образование и специфични знания, но трудовите им възнаграждания не са индексирани от дълго време и изостават сериозно. 

 "Държавата не може да си позволи да не увеличи заплатите им и да продължава да губи хора. Хем от една страна обясняваме как в България трудно се намират висококвалифицирани кадри и ние трябва да внасяме такива от трети държави, хем същевременно продължаваме да неглижираме  висококвалифицирания труд на нашите специалисти, така че да ги прогоним в Западна Европа. Това е  безкрайно безотговорна политика на държавата, на която трябва да се сложи край", категорична е Григорова.

Тя допълни, че ако в един момент доходите се замразят, това ще се приложи и  в следващите няколко години . 

"Нека си спомним ерата Дянков. Това беше направено и така дългосрочно възнагражденията в страната забуксуваха. И ние си обясняваме как в един момент ще станем пълноценни европейци, но никога няма да станем такива с тази политика.  И  трябва да има приоритети, които трябва да се следват, независимо каква е ситуацията.  И оправданието няма пари е просто невалидно", каза Григорова.

Тя допълни, че има опасания, че новото правителство ще провежда силна антисиндикална политика.

" Не бих казала, че има нещо или някой, което ние бихме пожертвали в името на това ние да се разберем с новото правителство", заключи експертът.


Още за исканията на синдикатите може да чуете от прикачения звуков файл, където е целият разговор с Ваня Григорова.



 

 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27

Инспекторите от ДАИ протестират, изпитват 50% + 1 от курсистите

Безсрочна ефективна стачка започнаха служителите и инспекторите от ДАИ - Пловдив. Те са на работните си места, но извършват минимален обем работа по обслужване на клиентите, издаване на административни актове и документи.  На входа на агенцията и на вратите на кабинетите има разлепени уведомителни табели с надпис „стачка“, „равен труд, равни..

публикувано на 27.03.24 в 11:22