Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ЕГ "Пловдив" отново е отличникът на матурите, следват МГ и ЕГ "Ив. Вазов"

Средният успех по БЕЛ е 3.95, за втората матура оценката е 4.42

| обновено на 09.06.23 в 15:55

Езикова гимназия „Пловдив“ е първа по успех със средно 77.89 точки, след проведените Държавни зрелостни изпити по БЕЛ. В това училище полагат изпити най-много дванадесeтокласници – 273, за поредна година те се представят най-силно. Следват ги зрелостниците от Математическата гимназия и Езикова гимназия „Иван Вазов“. В класацията четвърти - Хуманитарната гимназия, след тях - Търговската гимназия, СУ „Васил Левски" - Карлово, СУ „Патриарх Евтимий“, Френската гимназия.

Антоанета Пакова, началник на Регионалното управление на образованието -Пловдив коментира средния резултат от Добър 3.95 по БЕЛ, като заяви, че за втора поред година сме на трето място в страната, и това сочи добро ниво на учениците спрямо национален мащаб.

Тя открои важната тенденция, че при много добрите и отлични оценки по БЕЛ Пловдив е над средното за страната.

На последно място в област Пловдив на матурата по БЕЛ е Професионална гимназия в Садово. Там имат средно 17.59 точки. В едно училище в Пловдив – „Братя Миладинови“ всички явили се 12 зрелостници имат двойки по БЕЛ. Слабите оценки по БЕЛ са 660, от общо явили се 4102, или това са 16.09% от всички.

Няма ученици със 100 точки по БЕЛ. 15 ученици попадат в скалата от 95 до 100 точки, като има и 238 ученици с отличен резултат, от 84 точки нагоре до 95.

По втория задължителен изпит за завършване на средно образование отново ЕГ "Пловдив" е начело с 83.76 точки. Следвани от Френската и Руската гимназия. На четвърто място е Хуманитарната гимназия. Най-зле представили се на втората матура са в Средно училище „Христо Г. Данов“ – Пловдив.

По предмети за втората матура, среден успех за Английски език, ниво В1.1.- 87.20 точки, спрямо национално 88.75, следван от Руски език и химия. Най-лоши резултати завършващите 12 клас в Пловдив и областта имат по биология, там точките са средно едва 34.60.

Има само двама ученици със 100 точки по втория предмет и те са от ЕГ "Пловдив", по Математика и по Английски език.

"Всеки момент се очакват резултатите от втората матура по професионална подготовка", съобщи Антоанета Пакова. 

С писмо на МОН, от днес до 15 юни всички желаещи зрелостници могат да разгледат своите работи.

Още от категорията

Магистрала "Тракия" остава затворена

Блокадата на магистрала "Тракия" остава. Това решиха протестиращите миньори от "Марица-изток" въпреки гласуваното от Народното събрание споразумение.  Основното им искане вече е оттегляне на Териториалните планове за справедлив преход и нови преговори по точките от споразумението. Бисер Бинев от синдикат "Подкрепа" в мините призова и колегите им от..

публикувано на 04.10.23 в 17:13

Без обяснение Wizz Аir спря полетите от Пловдив до Меминген

Авиокомпанията Wizz Аir прекрати полетите до германското летище „Меминген“. Тя е уведомила ръководството на аеропорта преди няколко дни без да деде обяснение обяснение за решението си, съобщи изпълнителният директор Дойчин Ангелов. Той допусна, че това е част от масовия проблем на авиокомпаниите имат проблем с дефекти по двигателите на..

публикувано на 04.10.23 в 17:08

Ремонтът на Брезовско няма да спре, Общината плаща на археолозите

120 000 лева дължи Община Пловдив на Археологически музей-Пловдив за работа на архоелозите през август и септември по четири обекта в града – улица „Брезовско шосе“, Голямата могила в район „Южен“, Източна порта и Небет тепе.  На нарочна среща днес е договорено, че администрацията до седмица ще изплати 50 хиляди лева на културната..

публикувано на 04.10.23 в 14:12

Мощна компания създава стратегически център за развитие в Пловдив

Разкриване на специалност „Авиационен техник“ към Професионалната гимназия по механотехника „Проф. Цветан Лазаров“, създаването на нов център за обучение и развитието на завода в Пловдив до център за европейските операции на компанията бяха водещите теми, които обсъдиха на среща генералният мениджър на производствената компания от сектор..

публикувано на 04.10.23 в 14:01

Ротарианци дариха медицински легла на АГО на МБАЛ - Пазарджик

Две медицински електрически легла получи като дарение Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ-Пазарджик.  Дарителите са  ротарианци от Пазарджик и Германия.  Общата  стойност на  леглата е 6368 лв.  „Правим това дарение за жените, които раждат в Родилното отделение на областната болница. Искаме те да се чувстват удобно,  когато  раждат и да..

публикувано на 04.10.23 в 10:57