Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

30 години без спортния коментатор Николай Галов

Николай Галов

На 9-ти юни преди 30 години преждевременно ни напусна емблематичният спортен коментатор Николай Галов - няколко дни след 50-ия си рожден ден.

"Когато татко почина, беше точно на възрастта, на която съм аз днес.Тогава с наивния си 19-годишен ум си мислех, че е починал сравнително възрастен. Каква огромна заблуда! 30 години след смъртта му ми липсва повече от всякога. Почивай в мир тате!", сподели неговата дъщеря Евелина Галова на профила си вър Фейсбук.

Останал в паметта ни като "колегата" Галов, той бе любимец на цялата ни спортна общественост, както и на радиослушателите и телевизионните зрители. Започва кариерата си в Радио Пловдив, а след това добива и национална значимост като коментатор за програма "Хоризонт" на БНР и за Българската национална телевизия.

Известен също и със своето остроумие, той ражда много журналистически бисери от типа: "Уважаеми слушатели, шеста минута в Пловдив – дъжд от голове! Тракия води с 1:0!".

Става и кръстник на пловдивските локомотивци, като ги нарича "смърфовете".

В кариерата си взима интервюта от легенди като Стефка Костадинова, Христо Стоичков, Гари Каспаров, Анатолий Карпов и много други.

В негова памет е учредена купа "Николай Галов".

По публикацията работи: Йордан Данчев

БНР подкасти: