Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пловдив се сбогува с Петър Анастасов

Десетки творци, политици, близки и почитатели на словото на поета и драматург Петър Анастасов го изпратиха в последния му път. 

Отиде си един от най-забележителните и със сигурност най-лиричният поет на Пловдив, почетен гражданин на Пловдив, автор на текста за химна на град, каза писателят Антон Баев.

Петър Анастасов е роден е на 27 октомври 1942 г. в пловдивското село Марково. Завършва прогимназията в родното си село, а след това руска гимназия в София. Следва българска филология в СУ. Главен редактор на вестник „Комсомолска искра“ и дългогодишен директор на издателство "Христо Г. Данов". Като ръководител на държавното издателство дава път за дебют на плеяда пловдивски поети от т.нар. втора вълна на пловдивската поезия – Добромир Тонев, Йордан Велчев, Тодор Чонов, Красимир Обретенов, Веселин Сариев, на белетристи като Здравко Попов и Йордан Костурков.  След 1990 г. оглавява издателство „Христо Ботев“, оглавява и издателство „Български писател“.

Автор е на стихосбирките „Зимна нежност“, „Тройно огледало“, „Площад на хълма“, „Както те обичам“, „Единствено безсмъртие любов“, „40 стихотворения“, „Този черен бял свят“, „Хубава и проклета си“ и др.

Освен с поезията си, Анастасов е известен и като драматург и сценарист на филми. Сред многократно поставяните на сцена негови пиеси са „Обещай ми светло минало“, „От сняг помилвана душа“, „Голям колкото малка ябълка“, „Четирите посоки на света“, „Църква за вълци“ и „Живите от мъртвата махала“. По негов сценарий е заснет филмът „Църква за вълци“, както и телевизионните новели „Малка промяна в звездите“, „Командировка за спомен“, „Оттатък ставаш невидим“. Миналата година Петър Анастасов издаде избрани 80 свои стихотворения по случай 80-годишния си юбилей.Още от категорията

Пловдив (не) чете? - 33 брой на Нула 32

На 21 септември, когато ще е премиерата на 33-тия брой на списание Нула 32 - " Пловдив (не) чете " говорим с  Панайот Стефанов , и за това как се промени списание Нула 32 за осем години. Панайот Стефанов, главен редактор на Нула 32 каза, че списанието вече ще има една централна тема, а не както преди с поредица статии по различни теми.  В този брой..

обновено на 21.09.23 в 10:19

Лаура Димитрова и Стефан Алтъков представят "Истории"

Лаура Димитрова и Стефан Алтъков представят от днес, 21 септември изложбата " Истории " в пловдивската галерия " Резонанс ". Включени са творби, създадени през последните две години.  Авторите разкриват особена гледна точка към личните истории, които в тяхна интерпретация са изчистени, стилизирани и доведени до знаци и абстракции...

публикувано на 21.09.23 в 09:07

Фестивалът "Тракийски мистерии" ще е на 30.09. в Пловдив

Какви ще са " Тракийски мистерии " на 30 септември в Пловдив, научаваме от разговора с  Пламен Иванов , изпълнителен директор на фестивала и  Диляна Ангелова , която представя дигитални платна на Античния театър, преди спектакъла "Тракийска мистерийна драма".  Фестивал „Тракийски Мистерии“ се провежда на емблематични за древната история по нашите..

публикувано на 21.09.23 в 08:59

Жорж Ру показва енергийни мистерии във фотоизложба

Фотографска изложба на френския артист Жорж Ру се открива тази вечер в Културния център на Радио Пловдив. Авторът е нарекъл експозицията „Други светове“ , като фотосите разкриват небесни феномени и светлинни мистерии. Експозицията на Жорж Ру съдържа 14 фотоса, експонирани върху алуминиева основа.  Артистът разкрива творческия си..

публикувано на 20.09.23 в 15:14

Великите европейци - Андрю Лойд Уебър

Наистина не знам как да започна. Човекът, който представям днес, е сътворил толкова красиви неща, че откъдето и да подхвана, все ще е грешно. Или все ще е правилно. Или и двете едновременно. Но май точно в този случай най-добре да се започне с музика. С мюзикъл. С един истински фантом на модерната опера. Фантомът на операта е тук,..

публикувано на 20.09.23 в 10:37