Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Стамболийски е обвинен в злоупотреби с обществени поръчки

Кметът на Стамболийски Георги Мараджиев, който е и областен лидер на ГЕРБ, е привлечен като обвиняем за длъжностно престъпление, свързано с обществени поръчки.

Заедно с него обвинение е повдигнато и на неговата заместничка Теодора Денева, като за двамата окръжната прокуратура е постановила мерки за неотклонение "парична гаранция" в размер от по 3000 лв. Досъдебното производство е образувано през октомври месец миналата година. 

Обвинението е за нарушаване и неизпълнение на служебни задължения, свързани с обществени поръчки, които са възлагани от общината за ремонт, реконструкция и изграждане на различни обекти с обществено предназначение, каквито са физкултурен салон, лятно кино, парк и т.н. Общата стойност на обществените поръчки за които говорим е приблизително 2,4 млн. лева. 

Според обвинението Мараджиев е действал като подбудител и помагач, а заместничката му като извършител на действия, нарушаващи служебните им задължения с цел да получат имотна облага. Наказанието за това престъпление е лишаване от свобода от 1 до 8 години, уточниха от прокуратурата в Пловдив.

"Няма от какво да се притеснявам - нито аз, нито заместник-кметът! За мен това е политическа поръчка, писана на коляно, за да бъда ликвидиран като областен коорадинатор на ПП ГЕРБ", заяви пред Радио Пловдив Георги Мараджиев.

Той припомни, че през есента, когато полиция нахлу във фабриката на сина му, в дома му и в общинската администрация, е обвинен, че е злоупотребил с евросредства. Сега пък обвинението е за длъжностно престъпление, свързано с обществени поръчки.

"Забележете кои са - 3 обществени поръчки, парите за които съм получил от последното правителство на Бойко Борисов. 300 000 лв. за ремонт на лятно кино, 1 млн. лв. за ремонт на читалище и 1 млн. лв. за ремонт на площада в Стамболийски. Нямам вина за нищо - нито аз, нито зам.-кметът!", подчерта Мараджиев.

Кметът на Стамболийски добави, че през 2018 г. Теодора Денева не е била зам.-кмет на общината, а тя е назначена на поста след последните местни избори. 

Адвокатът им Росен Димитров уточни, че обвиненията им са връчени днес, а не на 2 юни, както бе съобщено по-рано, заради негови служебни ангажименти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

7 бременни жени се имунизираха срещу коклюш в РЗИ-Пловдив

7 бременни жени си  поставиха в РЗИ –Пловдив ваксина срещу коклюш в първия ден от въведените временни противоепидемични мерки заради епидемичното разпространение на инфекциозното заболяване.  Имунизацията срещу коклюш е еднократна, препоръчителна и безплатна и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш, с намалено антигенно..

публикувано на 09.05.24 в 16:32

В Деня на Европа руски знамена се развяха на Альоша

Стотици пловдивчани поднесоха венци и цветя на паметника Альоша и почетоха 9 май – Деня на победата .  Слово произнесе руският посланик у нас Елеонора Митрофанова, която бе придружавана от почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов.  Редом до българските знамена граждани носеха и руски флагове. Част от гражданите заявиха, че на 9-ти май..

публикувано на 09.05.24 в 14:51

В "Трезора за идеи" сградата на БНБ е от библиотека и музей до обществена баня

42 предложения от 16 държави от 3 континента са получени в Община Пловдив за конкурса „Трезор за идеи“ за нова функция на старото здание на БНБ. Това съобщи заместник-кметът по култура Пламен Панов, като припомни, че идеите за преобразяване на сградата, която е паметник на културата, се събираха близо 2 месеца. В конкурса „Трезор за идеи“..

публикувано на 09.05.24 в 13:16

Обявяват до дни обществената поръчка за кино "Космос"

До няколко дни обществената поръчка за ремонта на кино „Космос“ ще бъде обявена на сайта на Агенцията за обществени поръчки, каза заместник-кметът по култура Пламен Панов. Документацията вече е подадена в системата на агенцията и ако поръчката за ремонт и преустойство на сградата не бъде изтеглена за предварителна проверка, още в понеделник..

публикувано на 09.05.24 в 12:19

Кметът Димитров: Премахването на "Альоша" сега не е тема за Пловдив

Премахването „Альоша“ сега не е тема за Пловдив, заяви кметът Костадин Димитров в отговор на въпрос за демонтажа на паметника. По традиция за Деня на победата 9 май десетки хора се изкачват до монумента. „След решение на Общинския съвет заместник-кметовете по финанси и по строителство трябва да изготвят становище колко би струвало и как..

публикувано на 09.05.24 в 12:10