Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две години се занимаваме със соцзадачки, реформи няма

Николай Василев
Снимка: БГНЕС

Бившият вицепремиер и министър от НДСВ Николай Василев смята, че пред държавата стоят сериозни въпроси за решаване. Според него от години  има затлачени проблеми  и от десетилетия няма реформи. В програма "Точно днес"той коментира икономическата ситуация в момента и предизвикателствата пред новото правителство .

 "Наистина смятам, че държавата прилича на заседнал асаньор, защото който и ресор да споменем в момента, което и министерство - има затлачени проблеми с години. Реформи няма от десетилетия и всъщност всичките тези съществителни, които бихме използвали като примери за всички видове икономически политики, които още преди 20 години съм казвал, че това са основните политики в държавата , в момента изобщо  липсват от  речника, от риториката на всички политици и всички партии. Просто държавата се занимава  с по-маловажни теми, с  едни и същи клишета и сме закъсали и изостанали и е време да се събудим и да правим съвсем различни неща. Представете си младите хора - те какви приоритети имат в момента, а обществото с какво ги занимава", посочи Василев.

Относно казуса с оставката на главния прокурор Василев посочи, че ако президентът издаде указ, ще приключи една дълга сага, която занимаваше обществото с години и цели политически партии се занимаваха само с това.

"Дано обществото се поуспокои и да започне да се занимава с по-важни въпроси, защото държавата е пълна с проблеми, с нерешени задачи, с неназначени хора. Липсват политики в повечето ресори. А ние се занимаваме с едни и същи неща, които досега не са водили до някакъв голям резултат", посочи Василев.

Бившият вицепремиер посочи, че в масовото подаване на оставки на областните управители от една страна действително може да се каже, че предишната власт не иска да помага на новата и я оставя  да се оправя сама. Но от друга страна той препоръча на новите управляващи да не се оплакват - нито от старите управляващи, нито от международното положение, а да действат бързо и да си свършат работа като направят  назначенията и проблемът за една седмица ще бъде решен.

Василев подчерта, че е от хората, които много се радват, че има редовно правителство, защото от години държавата е в хаос и липса на реформи. 

"Персоналният състав ми прави по-скоро положително впечатление. Хората са доста качествени, тоест проблемът не е с личностите на министрите. Това, което ми липсва, е лидерството и посоката на МС. Не смятам, че държавата от доста време насам има сериозна стратегия и програма и ние да знаем накъде отиваме. Не смятам  така, не съм го видял нито в програмите на партиите,  нито в риториката на хората, които са на върха на държвата. Просто от години се занимаваме с няколко теми, които са поредните промени  и актуалзиции в бюджетите. Но не като някаква реформа, а само като  раздаване.  И разбира се с проблемите в съдебната система. Но това, че някой много се занимава с нещо, не означава, че много е свършил. Означава, че целия капацитет е изсмукан от другите сфери, където нищо не се случва", коментира Василев.

Като положителен пример той посочи активността на новия военния министър с посочения приоритет за модернизация на сухопътните сили. 

"В икономическата сфера, не от днес, а от много години, изобщо не виждам икономическа политика. Нищо конкретно не се случва. Не казвам, че икономиката не върви понякога добре, въпреки държавата. Но държавата реформи и действия не предприема. Последните години и редовно правителство, и служебно се занимаваха единствено с такива  - аз ги наричам соцзадачки  - като борба  с някаква митична спекула,  контрол върху цените - неща, които в пазарна икономика, аз не разбирам. Тя не работи така.  Инфлацията не пада, когато имаш контрол върху цените, нито има спекула в пазарната икономика, според мен", допълни Василев. 

По думите му влизането ни в еврозаната и Шенген са клишета, които се повтарят от всички политически партии от години без никакъв успех.

"Ние днес не сме по-близо до Шенген, от колкото сме били преди 10 години, да не кажа 15 години. Еврозаната? Ние също преди години сме били много по-близо. Подкрепям това, че и това правителство говори, че ще влизаме вътре, но да видим дали политиките, които води - водят натам",  коментира Василев.

Той обясни, че през последните две години управляващите, допуснаха много високи бюджетни дефицити, а в такива добри за икономиката години, трябва да има бюджетни излишъци.

"С тези дефицити незнам дали можем да влезем в еврозоната, но колкото са по-големи дефицитите - хем не отговоряме на маастрихтския критерии , хем пък това надува инфлацията, където също неотговаряме на критерия и е много вероятно, въпреки празните според мен приказки за еврозата, ние пак да не влезем скоро, защото не сме го заслужили. А имаше прозорец от цели 10 години, когато ние отговоряхме отлично на критериите, но проспахме целия този период, изцяло го проспахме", каза икономистът.

Той е категоричен, че постигането на дефицит  от "само" 3% не може да е  положителна цел и голяма победа.

 "Аз съм привърженик в добри години, като сега, да имаме бюджетни излишъци, а не дефицити от 3 или `13%  или поне балансиран бюджет", каза още Василев и допълни, че виждаме обаче точно обратното от страна на управляващите ни досега - разбалансиране на бюджетите, промени и актуализации и харчене парите на данъкоплатците.

"Сега големият хаос води до сериозни проблеми, но те си ги предизвикаха сами, нямаше такива проблеми преди тях", заключи Василев.

Той допълни, че е притеснен за  политическата стабилност, защото когато се създаде коалиция между първата и  втората политическа сила и  втората от нея - с 37 депутата вземе цялата власт, това е небалансирана ситуация и е рецепта за проблеми.

Цялото интервю може да чуете от прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Казвам сбогом на думите и потъвам в мълчанията си

След получаването на специалната награда „Пловдив“ поетът и писател Йордан Велчев гостува в студиото на Радио Пловдив и сподели признателността преди всичко към своя град и жителите му.  „Каквото имах, на забравата го казах“ – това е едно кратко стихотворение от поетичната книга на Йордан Велчев „Това, което е“. Писателят и поет заяви в..

публикувано на 23.05.24 в 17:06
Градушката, която падна във Велинград вчера

Градушкарите са доволни, обезпечени с хора и техника

Неустойчива е тези дни атмосферата над България, и днес се очакват дъждове, може би и градушки.  "И сега имаме разрешение за стрелба по градоносни облаци, вчера им въздействахме около 4 часа - след 19 до 23 ч. Вероятно и днес ще се стигне до такова въздействие", каза в предаването "Ден след ден" Георги Михайлов , директор на командния пункт в Голям..

публикувано на 23.05.24 в 15:39

В Пловдив подготвят сериозни промени в таксите за "Синя зона"

Наредбата за организация на движението и паркирането на територията на община Пловдив ще има промени. Те ще касаят паркирането в най-натоварените зони на града, това съобщи за Радио Пловдив Ангел Славов , заместник-кмет с ресор "Обществен ред и сигурност". По-висока се очаква да стане таксата за престой в т.нар. "Синя зона" за три особено натоварени..

публикувано на 23.05.24 в 11:26
Румен Драганов

Има много силен интерес на туристи от Европа към България

Как започна туристическият сезон и какви са основните предизвикателства пред бранша, разговор в програма "Точно днес" с  Румен Драганов, от Института за анализи и оценки в туризма. Драганов подчерта, че всички прогнози от бранша са за положителен летен сезон в България .  "Всичко, което бе договорено през миналата година на борсите, индикациите..

публикувано на 23.05.24 в 09:40

Приемът в професионалните училища се разминава с пазара

Почти половината ученици в професионалните училища няма да работят това, за което са учили. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика. "Получава се така, защото ние виждаме раздут прием в едни по-остарели специалности. Освен това, напоследък се раздува приемът в специалности, свързани със сектора на информационните..

публикувано на 22.05.24 в 16:00