Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

33 рисунки за 88 години от рождението на Георги Божилов

На 13 юни, денят, в който се навършват 88 години от рождението на Георги Божилов - Слона, галерия „Червеното пони“ представя 33 непоказвани досега негови рисунки и акварели.

Изложбата е и своеобразна препратка към неговата първа самостоятелна изложба от 33 акварела, организирана в същата галерия от Начо Културата през декември 1967 г.

Галеристката на „Червеното пони“ Рени Шишкова разказа за Радио Пловдив, че картините са собственост на Мия Божилова, дъщерята на Георги Божилов. Намерени са в шкаф в жилището на майка ѝ след нейната кончина.

Сред цветните акварели и пастел има и няколко работи с туш. Някои са ескизи към картини, други са градски пейзажи, има и по-абстрактни по думите на Рени Шишкова. Освен че ще ни върнат назад във времето, ще можем и да отнесем със себе си част от света на Слона, тъй като творбите ще се продават. Изложбата може да се види до 13 юли.


По публикацията работи: Марин Данев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" - разговор за джаз и за Бог

За джаза като начин на живот, за Пловдив и джаза, както и за Бог - говорим с Мирослава Кацарова, джаз певица, богослов радио и телевизионен водещ. "Не се отказвайте от импровизацията", катогорична е Мирослава Кацарова. Още в "Срещите", интересно е.

обновено на 11.05.24 в 11:55

Албанската поетеса Олимби Велай с награда "Орфей"

Станаха известни лауреатите на Международния фестивал на поезията "Орфей", чийто домакин бе Пловдив. Награда „Орфей“ за цялостно представяне: Олимби Велай (Албания) - за мистиката и акустиката, за колебанията между атеизма и вярата, между срама и еротиката в Ars Poetica. Франсиско Моралес Ломас (Испания) - за всекидневните вибрации на..

публикувано на 11.05.24 в 09:03

Още три дни улични и градски изкуства в Пловдив

Продължават събитията от уличната и градската програма на фестивала за улични и градски изкуства 6Фест в Пловдив. Основна сцена става площад „Централен“, където ще бъдат артисти от страната и чужбина, които представят куклени и циркови представления, огнено шоу, концерти и танци.   В петък вечер групата “Агни Сатя“ ще представи огнения..

публикувано на 10.05.24 в 12:08

Премиера на "Дефицит. Нашата 1984-а"

Днес ще има премиера  на  последния роман на Евгений Тодоров "Дефицит. Нашата 1984-а". Действието се развива в  Пловдив през 1984 година. Авторът твърди, че почти всичко в този роман е истинско и преживяно.  Очевидно книгата не се приема от тези, които се опитват да идеализират онова време, но за тези, които не са го преживели, "Дефицит" е..

публикувано на 10.05.24 в 09:08

Открива се One Dance Workshops

Танцовият фестивал One Dance Workshops стартира  в Пловдив в Дома на културата „Борис Христов“. Програмата представя 5 танцови ателиета за изпълнители от сферата на танцовото изкуство и 4 спектакъла, като откриващият уикенд на форума ще бъде в рамките на три поредни дни. Водещи на ателиета ще са хореографите от програмата ФОКУС Франция  -..

публикувано на 10.05.24 в 08:06