Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата “Алхимия на природата” се открива утре

| обновено на 19.06.23 в 13:40

На 20-ти юни, в 18.30 часа, е официалното откриване на изложбата „Алхимия на природата“ на Стефка Дончева, в галерия „Артистика“, в Пловдив.

Стефка Дончева е млад творец от Бургас, възпитаник на НБУ. Тя е изучавала най-актуалните техники и материали, при един от водещите артисти в изкуството Resin Art, в Германия.

Отдавайки време и внимание на природата и начина, по който си взаимодействат елементите в нея, Стефка Дончена ще представи за първи път в Пловдив петнайсет свои платна, които ще бъдат разположени на двата етажа на галерията. Тя е съчетала комбинации в различни цветове, с епоксидна смола, различни текстури, структурна паста, пясък, бетон, частички злато, естествени камъни и минерали.

„Природата и всичко, което се случва с нея е един алхимичен процес и тъй като темата на изложбата е свързана с природните елементи – огън, земя, въздух и вода  решихме, че това име е изключително подходящо. А и самите платна, както могат да видят хората, които ще посетят изложбата са доста свързани с тези процеси в природата. Голяма част от материалите, които са използвани, от своя страна, са свързани с морето, като морския пясък, например. Тематиката, в част от платната, е свързана с морето. Единият елемент, който е засегнат е вода. Може да се види приликата с вода и море, да се видят вълни, поглед отвисоко към море или езеро. Идеята ми е, не да се предаде някаква конкретна тема, проблематика, случка, както е в живописта, а по-скоро да се вкара тази част природа, която ни липсва в нашето забързано ежедневие, в бетонния свят, в който живеем...Да я вкараме по един иновативен, модерен начин, който да си кореспондира с модерните интериори и жилища, в които пребиваваме. В същото време да вкара, буквално, природата като материали, като визия, като напомняне, като усещане, да ни дава баланс и хармония“, разказва Стефка Дончева.

Изложбата, в Пловдив, ще продължи до 17 юли. За първи път, платната на Стефка Дончева бяха представени в София, в галерия „Униарт“. Предстоят още две издания на изложбата, през лятото, в Сливен и в Бургас.

Стефка Дончева е гост в неделния „Шейкър“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Атанас Маринчешки събира изгреви и залези в "Сигна"

Самостоятелна изложба живопис показва художникът Атанас Маринчешки в галерия „Сигна“. Това е третата изложба в галерията на автора, който след години работа в полицейските служби, се отдава изцяло на живописта, като изгражда свой стил и почерк на изобразяване. Съдържа 17 маслени платна. Характерни за неговите картини са наличието на..

публикувано на 08.05.24 в 15:24

Великите европейци - Вацлав Хавел

Пражкото летище се казва „Вацлав Хавел”. Ако Чехия имаше космодрум – и той щеше да се казва така. А ако някъде по света имаше мярка за морален авторитет в политиката, то тя също можеше да бъде назована Хавел. Дайте ми десет Хавела честност, че моята внезапно свърши – би казал някой политик, нахлул задъхан в политическия магазин. Нямаш и един..

публикувано на 08.05.24 в 14:05

Изложба „Птиците..." в историческия музей в Пазарджик

На 8 май 2024 г. от 17.00 часа в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик, ул. „Отец Паисий“ № 8, ще бъде открита гостуващата изложба „Птиците. Образи от съкровищата на Националния етнографски музей“ на Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН. Още от най-дълбока древност птиците са..

публикувано на 08.05.24 в 09:44

Юлиян Йорданов води "По пътеките на времето"

Галерия „Възраждане“ представя изложбата живопис и графика „По пътеките на времето“ на световно известния български творец Юлиян Йорданов. Експозицията  потапя зрителя в свят на митологии, легенди, саги и приказни приключения на героите с немалка доза футуризъм и мощна рисувателна драматургия, казва галеристката Красимира Алексиева...

обновено на 08.05.24 в 06:46

Идва десетото издание на "Вино и гурме"

Десетото юбилейно издание на фестивала „Дефиле Вино и гурме“ ще се проведе в рамките на 3 дни – от 10 до 12 май в Пловдив. На 16 локации в Стария град ще бъдат представени със свои щандове 55 участници – 43-ма винопроизводители и 12 производители на хранителни продукти. Сред по-известните места, които пловдивчани и гости на града вече..

публикувано на 07.05.24 в 15:04