Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт за трудноподвижни хора в зала "Съединение"

| обновено на 23.06.23 в 13:10

Днес от 19 часа, в зала „Съединение“ на РИМ  - Пловдив, е началото на безплатния концерт, който организира център за грижа „Добролетие“, за трудноподвижни хора. Радио Пловдив е медиен партньор на събитието.

Заради ограничения брой места, за събитието се изисква предварителна регистрация на www.dobroletie.bg и потвърждение от екипа на центъра за грижа.

Условията за участие можете да откриете във формата за регистрация. 

Участниците ще бъдат записвани по реда на попълване на регистрационната форма. Тези, които са се записали, но не могат да попаднат в списъка за това събитие ще имат предимство при организиране на следващото такова. 

„Идеята за създаването на това събитие е като продължение на мисията на нашата компания, да добавяме стойност на трудноподвижните хора на тези, които са затворени през по-голямата част от времето между четири стени. Да се разшуми повече за проблемите, които те имат, за които ние нормално живеещите хора не знаем. Направих едно проучване, което показа, че в София преди няколко години е имало подобно събитие и идеята ми се стори много добра, имайки личен опит с моите баби и знаейки колко са щастливи, когато излязат навън да усетят живота такъв какъвто е. Самата инициатива се казва „Светъл лъч в твоя ден". Като цяло моята идея е да има месец на грижата, в който да се състоят няколко такива събития, защото капацитетът на залата, с която разполагаме, е ограничен. Тя е само за 70 човека, а всъщност знаете, че хората които биха желали да присъстват са много повече. Създавайки тази инициатива и доста доброволци откликнаха, за което съм изключително благодарен. Те приеха идеята и като своя, и благодарение на тях, и нашата партньори, като Община Пловдив, успяваме да мислим и мечтаем занапред. Като цяло, ситуацията е такава, че имаме нужда от подкрепа, за да можем да продължим да работим по този начин и тези събития да са безплатни“, разказва Николай Чалъков, организатор на събитието.

„Предизвикателствата към тези хора не са само физически. Пред тези хора има една психологическа бариера и именно това е най-голямото предизвикателство“, обяснява Нели Георгиева, психолог и доброволец към събитието. „Как един такъв човек да бъде вписан в обществото, без да има стигма. Това, на практика, дали е възможно и този вътрешен свят на човека, който ние като хора искаме да изразим отвътре навън, дали може да бъде изразен? На практика, тези хора са затворени, чувстват се в изолация. Те са затворени към обществото, то е затворено към тях и се получава една черна дупка, която засмуква всичко. За щастие, в последните години тази дупка се разравя и се облагородява. Придава се една стойност на живота на тези хора, за да могат те да видят една друга алтернатива“.

Концертът „Нощ на танго и цигански романси“ е проект на Калоян Куманов. Той разказва историята на тангото, неговото начало с Карлос Гардел и преминаването му в така нареченото „ново танго“ на Астор Пиацола, до съвремения Ричард Галиано. Във втората част на концерта, свързана с чардаша и циганските романси, са включени едни от най-популярните пиеси в този жанр, като „Унгарски танц“, „Чардаш на Монти“, циганските напеви на Пабло Сарасате и други.

Николай Чалъков и Нели Георгиева гостуват в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Реставраторът Никола Стоянов

Показват реставрираната Източната порта на Филипопол до дни

Най-широката запазена улица от римско време, 13 метра и 20 сантиметра, от  II – III век  по нашите земи се намира в Пловдив. Тя започва от Източната порта и  е свързвала пристанището на река Хеброс с центъра на града. Обектът е част от проекта „По крепостните стени на Филипопол“ и ще бъде открит за посещения до края на май. Реставраторът..

публикувано на 21.05.24 в 11:49

Николай Бойков гарантира в книга "Верно на оригиналот"

На книжния пазар се появи книгата на издателство „Жанет 45“  със заглавие „Верно на оригиналот“. Тя е нещо като личен дневник на Николай Бойков от пребиваванията му в Република Северна Македония. Написана е на български, но е изпъстрена с македонски думи и изрази, някои от които познати, други – озадачаващо непонятни. Между страниците може да..

публикувано на 21.05.24 в 09:47

Хърватски художници гостуват в Пловдив

Изложбата Съвременно хърватско изкуство „По пътя на Щросмайер“ представя Галерия „Капана“. Тя се осъществява по инициатива на Дружеството на българската общност в Република Хърватия с председател Рашко Иванов и Градска художествена галерия – Пловдив. Експозицията включва  живописни картини и дигитални рисунки от известните загребски художници..

публикувано на 21.05.24 в 08:32

Изложба на преподаватели в НХГ "Цанко Лавренов"

Изложбата "Послания" на преподаватели от Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" ще се открие  в галерията на Дружеството на пловдивските художници на  бул. „Цар Борис III Обединител“ 153. Експозицията е посветена на Деня на св. св. Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура. Настоящите и бивши учители от Художествената..

публикувано на 21.05.24 в 08:29

Преге - предаване за света на книгите, 18 - 24 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 18.05.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Любен Станев. Софийски история. 246 стр., ок. 3А, SteptoBulgaria, 2024. Митко Новков. Вслушване.  304 стр., ок. 4А, Жанет 45, 2024. Кевин Айърлинд. Назад-напред. 212 стр., 4А, Фондация „Европа и светът“,..

публикувано на 20.05.24 в 10:08