Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разбиха престъпна група за износ на трюфели, трима души са в ареста

Българин и двама италиански граждани са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, съобщиха от Окръжната прокуратура в Пловдив. Тримата са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Групата е действала от януари миналата година до 22 юни тази година. В нея са участвали 47-годишен българин и двама италианци - на 42 и на 67 години.

До момента е установено, че двамата италиански граждани всеки месец превеждали в българска банка голяма сума пари. След това посещавали България, за да изтеглят парите и ги предоставяли на българина. С тях той купувал трюфели от районите на Разград и Шумен. Впоследствие ги изнасял с бусове на територията на Италия. 

Цялата дейност не е била осчетоводена и декларирана пред данъчните служби в България. Така е нанесена вреда на държавния бюджет заради недеклалирани и неплатени данъци от търговската дейност. 

По досъдебното производство са извършени 10 претърсвания и изземвания на различни адреси в Пловдив, Разград и Шумен, както и един обиск.  

Престъпната схема е установена при съвместни действия на териториалните служби на ДАНС и "Икономическа полиция" в Пловдив. Поискано е съдействие и от Евроджъст и италианските правоохранителни органи. 

Тримата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа. Разследването продължава.

По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Колите тръгнаха по Модър-Царевец, но работата по него продължава

Движението по новопостроения подлез „Модър-Царевец“ в пловдивския район „Западен“ беше пуснато днес след дългогодишно чакане. Строителството му започна преди три години, след като в началото на януари 2021 година бившият вече кмет Здравко Димитров даде старт на проекта.  Днес обаче проектът беше открит от неговия наследник Костадин Димитров...

публикувано на 07.06.24 в 14:33

Добър 4.32 по БЕЛ - исторически рекорд на матурите в 12 клас

Средният успех по БЕЛ при зрелостниците достигна до добър (4.32), а миналата година бе добър (3.93). На втория зрелостен изпит в отделните профилирани предмети средният брой е 67.18 точки, което съответства на много добър (4.72). Това стана ясно от думите на служебния министър на образованието проф. Галин Цоков, който оповести резултатите от..

обновено на 07.06.24 в 14:20

Арестуваха дрогиран шофьор на градски автобус в Смолян

Шофьор на автобус от градския транспорт в Смолян е задържан тази сутрин от полицията след положителен тест за наркотици, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР в Смолян старши комисар Цветан Цанков, цитиран от БТА. 42-годишният смолянчанин изпълнявал тази курс по линия № 4 до квартал "Езерово", когато полицейски патрул го спрял за проверка...

публикувано на 07.06.24 в 11:20

Официално: Общината потвърди, че пускат движението по „Модър-Царевец“ днес

Движението по новопостроения подлез „Модър-Царевец“ в пловдивския район „Западен“ ще бъде пуснато официално в 14 часа днес .  Това съобщиха от Община Пловдив и уточниха, че церемонията по откриването ще се състои на кръстовището на улиците „Колхида“ и „Модър“, от страната на район „Южен“. Очаква се да бъде въведена временна организация на..

обновено на 07.06.24 в 10:06

Фестивал на ароматите и вкусната храна в Брезово

Брезово е домакин на първия по рода си фестивал на ароматите и вкусната храна.  Събитието започва с бизнес форум с участието на земеделски производители на био продукти – плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни деликатеси, маслодайни култури, вино и мед.  Ще бъде представена и марката „Био Брезово“ за най-висок стандарт и гарант..

публикувано на 07.06.24 в 07:06