Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Форумът "Каменният поток на времето" стартира в Брацигово

Международният архитектурен форум "Каменният поток на времето" се открива днес в Брацигово.

Форумът е мащабно събитие, посветено на недвижимото културно наследство, традициите, архитектурата и изкуствата. Първото издание е през 2021 година, организарано тогава от КАБ, РК София Област и община Брацигово. През 2022 година към организаторите се присъединява и Камара на строителите в България.

Град Брацигово е избран за център на форума, заради връзката с прочутата школа на Брациговските майстори строители, и е пряко обвързан с концепцията за създаване на Международен образователен център за архитектурно строителна реставрация в сградите на нефункциониращия вече строителен техникум в града.

В Регионален исторически музей - Пазарджик от 14:30 часа в конферентната зала ще бъде експонирано Тракийското съкровище от село Равногор само за един ден, специално за откриването на форума.

Тазгодишното издание е посветено на българо-италианския културен обмен свързан с недвижимо културно наследство и изкуство. Към организаторите се присъединиха Посолството на Италия в България, Италианския културен институт и Конфиндустрия България. Партньори на проекта са още Регионален исторически музей Пазарджик, Университета по архитектура строителство и геодезия, както и Националното сдружение на общините в Република България.

Форумът ще се проведе в периода от днес до 2 юли с поредица от различни изложби, лекции, практически работилници и културни събития посветени на недвижимото културно наследство, археология и изкуства.

Темата тази година е фокусирана върху сгради за образование и култура, както и за ревитализация и енергийна ефективност при сгради със статут на недвижими културни ценности.  Медиен партньор на събитието е БНР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В "Срещите" - за смисъла и символиката на Разпети петък

На Разпети петък в "Срещите" ще говорим за смисъла и сомволиката на най- тъжния за християните ден. Наш събеседник е п роф. Владимир Градев.  И като големия Георги Марков, и ние питаме: "Защо дяволът никога не е бил разпъван на кръста?"  Отговорът на писателя е, "защото дяволът живее в нас и с нас". али е така? Слушайте, интересно е.

публикувано на 02.05.24 в 11:30

Деца шарят яйца пред община Пловдив

Продължава празничната програма на община Пловдив за Великденските празници.  Днес ще има Великденската творческа работилница за деца, с участието на ученици и преподаватели от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив и възпитаници на Пловдивската духовна семинария „Св.св. Кирил и Методий“.  Всички желаещи могат  да украсят..

публикувано на 02.05.24 в 07:56

Важна е приемствеността в опазването на мозайките

Историята с продължение, която вече ви разказахме с доц. Елена Кантарева, за това как в Пловдив се подготвя туристически маршрут "По пътя на мозайките", от реставратора  Димитър Станчев  ще научим за неговата работа и опазването на безценните мозайки в Епископската базилика на Филипопол. Той е ръководител на трите обекта - Епископска базилика на..

публикувано на 02.05.24 в 07:50

Пловдив има нужда от Музей на мозайките

В програма „Точно днес“ ще ви запознаем с туристическия маршрут „ По пътя на мозайките “, който включва шест обекта от богатото историческо наследство на Пловдив.  Започва се от серийния обект „Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“, който е вписан в Индикативната листа на Република България в..

обновено на 01.05.24 в 09:04

Отиде си писателят Здравко Попов

Снощи на 85- годишна възраст почина известният пловдивски писател Здравко Попов. Той е роден през 1939 година в Пловдив. Следвал е  Българска филология . Работил е като журналист, библиотекар, частник-дърводелец. Автор на осем сборника с хумористични разкази: „Акорди извън клавиатурата“ (1974), „Кон на втория етаж“ (1983), „Големият маратон“ (1989,..

публикувано на 01.05.24 в 07:29